KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA

Slaven Rimac: „Vjerujem u svoju ekipu, nadam se da će ih sve okolnosti motivirati za osvajanje trofeja“

Uoči početka 33. završnice Kupa Krešimira Ćosića u hotelu Le Meridien Lav održana je medijska konferencija na kojoj su govorili direktor Splita Dejan Žaja, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković, te trener Splita Slaven Rimac.

Završnica s osam momčadi igra se od utorka do subote, a derbi je voljom ždrijeba spojio Split i Zadar već u četvrtfinalu. Ta utakmica igrat će se u srijedu u 20 sati, kao posljednji par. Prije toga, u utorak sastaju se Dubrava – Vrijednosnice Osijek (17 sati), Cedevita Junior – Dinamo (20 sati), dok će u srijedu u 17 sati igrati Kvarner 2010 – Cibona.

Ždrijeb polufinala održat će se nakon utakmice Splita i Zadra, a obje utakmice polufinala su u petak u 17 i 20 sati, dok je finale u subotu u 20 sati.

– Bit će ovo četvrta utakmica Splita i Zadra ove sezone, treća kod nas. Nema se tu što puno reći, morat ćemo imati ekstra energiju i morat će se osjetiti da igramo na domaćem parketu pred našim navijačima. Takve utakmice uvijek najviše ovise o inspiraciji pojedinaca. Kod Zadra moramo obratiti pažnju na Božića, Drežnjaka i Mazalina, ali ne smijemo zanemariti ostale, koji su također znali iskočiti. I mi i oni smo imali vrlo zgusnut raspored prije ovoga Kupa.

Koga još vidite kao klub koji bi se mogao umiješati u borbu za trofej?

– Bez obzira što svi misle da smo mi i Zadar najveći favoriti, ne treba zaboraviti Cibonu, Cedevitu Junior i Dinamo. Mi smo prije nekoliko dana izgubili od Zaboka… Kup je takvo natjecanje u kojem rijetko pobjeđuje najbolji.

Split nikada nije osvojio Kup u Splitu, pobjeđivao je u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Zadru… Split je organizator, da se ne lažemo, kako bi pobijedio…

– Moram priznati da već duže vrijeme termin favorit ne postoji, svakodnevna se događaju iznenađenja. Neki najveći pritisak što se mene samog tiče jest onaj koji dolazi od mene. Naravno da vjerujem u svoju ekipu, igrače ove okolnosti moraju dodatno motivirati. I nakon Kupa će se nastaviti trenirati i igrati.

Hoće li se mijenjati pravila ždrijeba s obzirom da već dvije sezone zaredom igraju najbolje momčadi jedne protiv drugih u ranoj fazi?

– U ovome je sudjelovalo između 20 i 100 ljudi, svaki sustav ima svoje prednosti i mane. Opet će se razgovarati, u više navrata. Zna se da je Kup napravljen po mjeri sustava iznenađenja, da neki manji klubovi mogu iskočiti… Imali smo i lani sudare favorita prije same završnice. Sve ima svoje za i protiv – odgovorio je Vranković.

Roko Leni Ukić se jučer oprostio od igračke karijere, vidite li ga u radu Saveza?

– Imali smo razgovore s Rokom i prošle godine, razgovaralo se i nedavno. I ja i sportski direktor. On je zainteresiran za rad s mlađim kategorijama. Zašto ne? – odgovorio je Vranković.

Nadovezao se direktor Splita Žaja:

– Roko je jedan od većih igrača u našoj klupskoj povijesti. Zadužio je klub na mnoge načine. Kao igrača su ga previše kritizirali i ljudi kao da nisu bili svjesni njegove igračke i ljudske vrijednosti.

U srijedu će prije utakmice biti i prigodni program na Gripama, oproštaj Ukića i od navijača.

Zna se da je dvorana Splita premala, s kapacitetom jedva preko 2000 gledatelja, pa kao takva ne ispunjava uvjete da se u njoj igraju utakmice reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Direktor Žaja je nagovijestio da će se to u budućnosti promijeniti i zbog interesa kluba.

– Gledali smo ove godine kako prijeći u veliku dvoranu, treba promijeniti parket i imati nove semafore. Koševi su kupljeni. Naša je ideja kad je povećan interes da se igra u velikoj dvorani. Vjerujem da ćemo već od iduće sezone neke utakmice moći igrati i tamo.

POSLJEDNJE DODANO: