SNAGA SURADNJE

Skup prijevoznika održan u Obrtničkoj komori SDŽ

Ovog tjedna, Obrtnička Komora Splitsko-dalmatinske županije bila je domaćin strukovnog skupa prijevoznika putnika u cestovnom prometu, okupivši značajan broj obrtnika s područja od Dubrovnika do Zadra. Inicijativa za održavanje skupa proizašla je iz županijskog Ceha prijevoznika, a rasprava je bila usmjerena na pitanja koja su postavljali obrtnici predstavnicima Porezne uprave, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova.

Jedna od glavnih tema rasprave bila je uspostava informacijskog sustava Jedinstvene elektroničke evidencije rada (JEER) putem digitalnih platformi. Svi sudionici, i prijevoznici i predstavnici Porezne uprave, pozdravili su ovaj korak, prepoznajući ga kao pozitivan pomak u rješavanju problema koji su dugo mučili industriju prijevoza putnika.

Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je da je jedan od ključnih problema u industriji nedostatak nadzora nad digitalnim platformama. Naglasio je da Porezna uprava može nadzirati samo posrednike-agregatore, dok same digitalne platforme ostaju izvan njenog dosega. Registracija stranih platformi u Hrvatskoj za agencijsku, a ne prijevozničku djelatnost dodatno otežava nadzor, što rezultira brojnim posrednicima koji ostavljaju dugove prema državi, dok se obrtnici suočavaju s osobnom odgovornošću.

Topić je izrazio nadu da će JEER djelomično riješiti problem posrednika koji štete državnom proračunu te najavio nastavak zalaganja za izmjene zakonodavstva kako bi se situacija uskladila s praksom drugih članica Europske unije.

Strane platforme u Hrvatskoj registrirane su za agencijsku, a ne za prijevozničku djelatnost tako da je nadzor moguć isključivo nad posrednicima. Stoga imamo veliki broj posrednika koji na kraju svake godine odlaze u stečaj, otvaraju nova jednostavna društva i ostavljaju dugove prema državi za razliku od obrtnika koji odgovaraju vlastitom imovinom. Nadam se da će uspostava JEER-a dijelom doskočiti posrednicima koji oštećuju državni proračun, a mi ćemo se i dalje zalagati za izmjene Zakona po uzoru na druge članice EU – kazao je Topić

Ovim skupom, industrija prijevoza putnika nastavlja aktivno raditi na pronalaženju rješenja za svoje izazove, uz istovremeno ukazivanje na potrebu za prilagodbom zakonodavstva suvremenim trendovima i standardima.

POSLJEDNJE DODANO: