"PROCURIO" GOVOR

Skandalozne izjave premijera Plenkovića na zatvorenom sastanku: Optužbe i napadi na medije, Milanovića…

Hrvatski premijer Andrej Plenković na nedavnom zatvorenom sastanku sa koordinatorima HDZ-ovih predizbornih aktivnosti u Zagrebu oštro je prozvao Nacional kao predvodnika medijskih rušitelja HDZ-a. Dodatni izdvojeni dio audio snimke u posjedu portala Nacional.hr donosi Plenkovićev govor s prizvucima rasizma i napade na Zorana Milanovića.

Plenković je posebno u jednom dijelu svog monologa posebno napao Zorana Milanovića, pa čak i pokazao neku vrstu ljubomore ili razočarenja zbog medijskog tretmana koji Milanović uživa. Učinio je to tako da je optužio Nacional i još neke medije, za koje smatra da uzdižu Milanovića. U tom dijelu monologa na zatvorenom sastanku izjavio je sljedeće:

– I on meni ima tretman kao da je bog kandidat za premijera. Umjesto da ga svi razore, da ga mediji ne prate, izoliraju ga, da mu na pressicu ne dođe nitko. Shvaćate? Nema te kulture dovoljno u hrvatskom političkom prostoru da prepozna kakve se katastrofalne demokratske anomalije trenutno zbivaju. I kaos informacijski. Jer ova klika lijevih medija, pet ključnih medija koji nas ruše, a njega ne diraju ili ga dižu… To je Nacional, to je N1, to je Index, to je 24 sata i to je Telegram. To su svi u grupama, jedan napiše članak, u pet minuta je na svih pet platformi, ista stvar. Milanović prepisuje u svojih zadnjih nekoliko pressica, nastojeći prebaciti teret na nas, je li to Ina, Škugor, je li to ovo, je li ono, prepisuje članke Bere Jelinića i Jasmina Klarića. Shvatite… Kao što i ovih pet godina isključivo prepisuje…. Sve se odvija uvezano. Shvatimo to ljudi. Morate znati kao ljudi koji su politički angažirani, bili premijeri ili šefovi temeljnog ogranka. To svi morate razumjeti.

Plenković je okupljenima priznao da ni sam nije mislio da će se predsjednik Zoran Milanović uključiti u predizbornu kampanju na način kako je to učinio. To je Plenković na samom početku tog zatvorenog sastanka prokomentirao ovako:

– Prvo, moram priznati da ni ja tada nisam mislio da će se Milanović uključiti na ovakav način, da krši Ustav, da razara sve temelje ustavnog poretka, da vrijeđa suce, ustavne stručnjake, medije, novinare, profesore, političare, ovog, onog, bilo koga jer on je shvatio odnosno ima podatke, nije slijep, na slijepo ovo rade, njihova je prosudba bila: moramo napraviti diverziju na politički sustav Hrvatske da bi to razdrmali…’

Audio snimka čiji kompletan transkript donosi tiskano izdanje Nacionala, koje zbog predizborne šutnje u cijeloj Hrvatskoj izlazi u ponedjeljak traje pola sata, otkriva Andreja Plenkovića u dosad nepoznatom svjetlu, prikazuje ga u situaciji u kojoj se u više navrata koristi neprimjerenim rječnikom, ali znakovita je iz više dodatnih razloga. Prvenstveno zato jer ga je snimila osoba od povjerenja, aktivist i vjerojatno član HDZ-a kojem očito nije legao način na koji je Plenković na tom sastanku govorio. – piše Nacional.hr.

Nacional je, nadalje, objavio još jedan audio snimak u kojem Plenković komentira mladu generaciju, posebno se osvrnuvši na slučaj riječkog kafića Three Monkeys. Vlasnika tog kafića, koji je HDZ-ovcima zabranio ulaz, naziva klokanom. U političkom diskursu smo tako, osim kravice Milove ministra mora, prometa i veza Olega Butkovića, dobili i malo egzotike – klokana.

U završnom dijelu govora Plenković je iznio i što misli o mladoj generaciji. O njima je rekao:

– Mlada generacija. Netko tko danas ima 45 od dvadesete je naviknut da smo mi lupeži, trogloditi, bez zubi, koji ne znamo ništa… koje treba uništiti. I onda ti prije par godina stavlja anketu mislim čovjek HDZ-ovac, kad je onaj klokan iz Rijeke stavio karticu da ne smije ući HDZ-ovac. A zove se kafić Three Monkeys. Sjećate se toga? E, ne smijemo se smijati. Zaboravljate to. Tu smo sad čak malo, sad razmišljam jesmo li mi preplahi u tome. Samo sad ne bih bio više preplah. Što si ti bolji, to ti uzmu jedan prst, drugi, treći, četvrti, peti, nema ti ruku, pojede te i doviđenja. Onda ćemo pokazati puno više čvrstine, vojnički pravi s tim ljudima jer oni to rade s ciljem da nas e-li-mi-ni-raju. Shvaćate? – poručio je.

POSLJEDNJE DODANO: