"DORA I SLAVA"

“Sinfoni(ett)a”, plesna autorska večer Martina Chaixa u HNK Split

Plesnu predstavu “Sinfoni(ett)a”, autorsku večer koreografa Martina Chaixa, izvest će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split na sceni splitskog nacionalnog kazališta u četvrtak i petak, 18. i 19. travnja s početkom u 20 sati. Riječ je o dvije jednočinke suvremenog plesnog izraza, „Sinfonietta“ i „Dora i Slava“ koje je Chaix već postavljao sa splitskim Baletom.

Chaixova je koreografija poput treperenja svijeće a publika je poput ruke koja ga štiti – zapisala je kritika o plesnom jeziku francuskog koreografa Martina Chaixa. U prvom dijelu autorske večeri, na veliku scenu vraća se Chaixovo djelo „Sinfonietta“, izuzetan spoj dvije antiteze: oštra i dinamična skladba Krzysztofa Pendereckog susreće meke i mirne plave kreacije slikara Yvesa Kleina. Inspiraciju za drugi balet, nazvan „Dora i Slava“, premijerno izveden na 69. Splitskom ljetu, Chaix je pronašao u životima dvije hrvatske umjetnice Dore Pejačević i Slave Raškaj, skladateljice i slikarice koje su značajno obilježile hrvatsku umjetničku scenu na prijelazu stoljećâ.

Martin Chaix rođen je u Albi, Francuska. Započeo je svoje klasično baletno obrazovanje 1986. godine u Albi. Nakon toga, studirao je u École de Danse de l’Opéra National de Paris od 1993. do 1999. godine. Nakon studija, pridružio se Pariškom baletu Nacionalne opere pod ravnateljicom Brigitte Lefèvre. Kasnije je postao solist u Leipziškom baletu pod vodstvom Paula Chalmera. 2009. godine pridružio se Baletu am Rhein Düsseldorf Duisburg pod vodstvom Martina Schläpfera, gdje je plesao kao solist do 2015. godine.

Chaix je surađivao s brojnim koreografima i sudjelovao u mnogim produkcijama različitih plesnih stilova. Kao slobodni koreograf od 2015. godine, stvorio je djela za kompanije poput Leipziškog baleta, Baleta am Rhein Düsseldorf Duisburg, Nacionalnog baleta u Saarbrückenu, Nacionalnog baleta u Mecklenburgu, Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Rijeci, Baleta du Rhin i Baleta Boljšoj, među ostalima. Neka od njegovih najnovijih djela uključuju “Giselle” za Balet du Rhin i “Ma Mère l’Oye” za Parišku baletnu školu Nacionalne opere. Osim koreografije, Chaix se također bavi snimanjem kratkih filmova i fotografijom, a jedan od njegovih radova odabran je za One Minute Film Festival u Amsterdamu 2013. godine.

Predstavu izvode solisti i ansambl baleta HNK Split, a pored koreografa Martina Chaixa, autorski tim „Sinfoni(ett)e čine: kostimograf Aleksandar Noshpal, asistentice koreografa Ann-Kathrin Adam i Albina Rahmatullina, oblikovatelji svjetla Martin Chaix i Branimir Bokan i baletni majstor Ivan Boiko.

POSLJEDNJE DODANO: