Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e39aea729111c9a278b4596/80

"Dan crvenih haljina" treći put u Hrvatskoj

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina", koja podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena, tradicionalno se održava prvi petak u veljači u Europi i SAD-u, a po treći put održat će se i u Hrvatskoj.

Akcija je izazvala interes i stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji, priopćeno je iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo koji Dan crvenih haljina organizira zajedno s Hrvatskim liječničkim zborom - Hrvatskim neurološkim društvom.

- Uz dosadašnje spoznaje o specifičnostima moždanog udara u žena, pogubnim posljedicama zanemarivanja simptoma toliko prisutnim upravo u ženskoj populaciji, osvješćivanjem razlika i značaja moždanog udara u žena, epidemija uzrokovana koronavirusom još je više naglasila razlike i ukazala na potrebu promjene u pristupu, dijagnostici i liječenju moždanog udara u žena", istaknuli su organizatori.

Poseban naglasak ovogodišnje kampanje stavit će se, stoga, na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje covid-19 epidemije.

Moždani udar - drugi vodeći uzrok smrti u svijetu

Javnozdravstveno - edukativna kampanja „Dan crvenih haljina 2021.“ obilježit će se nizom aktivnosti kroz mjesec veljaču, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, uključivo javnozdravstvene informativne sadržaje: održavanje webinara, tiskanje edukativnih materijala vezanih za moždani udar u žena, medijski nastupi eminentnih stručnjaka te postavljanje plakata na jumbo panoima diljem Zagreba. 

Svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače s početkom u 18 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu te će građani moći svečanost pratiti online.

Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera. Nakon revije održat će se prigodna svjetlosna projekcija zagrebačkih fontana s početkom u 19,30 sati.

U priopćenju Gradskog ureda za zdravstvo stoji da je moždani udar drugi vodeći uzrok smrti u svijetu s oko 6,5 milijuna smrti godišnje. Na razini Europe također je drugi uzrok smrti, iza ishemijske bolesti srca, s oko 1 milijun smrti godišnje. Moždani udar u Europi uzrok je smrti u 13 posto svih umrlih žena i 9 posto svih umrlih muškaraca

I u Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6.000 umrlih svake godine. Od toga je otprilike 60 posto ženskih bolesnika. 15 posto svih umrlih žena umrlo je od moždanog udara, stoji u priopćenju.

Procijenjeni broj svih novih slučajeva moždanog udara u Hrvatskoj -prvi put hospitaliziranih i umrlih osoba- je između 15 000 i 16 000 osoba godišnje ili oko 7 000 muškaraca i oko 8 000 žena. Smrtnost od moždanog udara unutar prvih mjesec dana od dijagnoze bolesti iznosio je između 19 i 21 posto, te je nešto viši u žena nego u muškaraca.

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena, a tek peti u muškaraca: Ne zanemarujte simptome!

Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci stoga i je plemeniti cilj ove opsežne kampanje - podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života, priopćeno je.

Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga je iznimno važno podizati svijest te provođenjem javnozdravstvenih aktivnosti pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara, kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara.

U priopćenju stoji i da svake godine od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke pa je, poručili su, važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena, napominje se.

Žene, kako je istaknuto, imaju povećani rizik razvoja moždanog udara uslijed već spomenutog hormonalnog utjecaja na rizike -i u generativnoj dobi ali i u menopauzalnom razdoblju, i sklonije su nekim bolestima koje povećavaju rizik za razvoj moždanog udara kao što je migrena, tromboza cerebralnih venskih sinusa, fibromuskularna displazija, autoimune bolesti, intrakranijske aneurizme...

Depresija je također jedan od čimbenika rizika za moždani udar, a češće je prisutna u žena. Dodatno, žene imaju lošiji ishod liječenja jer češće same zanemaruju svoje simptome i ne dolaze u bolnicu na vrijeme, i jer su češće od muškaraca zanemarene od obitelji, navode iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

hr Fri Feb 05 2021 08:43:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6037f2906f52dff1e48b4572/80

I imotski restoran zabranio ulaz političarima - SDP-ovcima!

Iz Imotskog stiže podrška vladajućima...
Zadnjih dana pljušte kritike na račun vladajućih. Portali vode kampanje protiv HDZ-a, a kafići zabranjuju ulazak njihovim članovima i simpatizerima. 

Dok većina javnosti odobrava ove poteze, iz Imotskog stiže podrška vladajućima. 

Naime, vlasnik poznatog imotskog restorana Teo Zdilar stavio je plakat na vrata s kojeg poručuje da je zabranjen ulazak SDP-ovcima, posebno izdvojivši dva člana - Arsena Bauka i Nenada Stazića. 

Da ne bi bilo zabune, na dnu plakata se nalazi i njegovo ime kojim potvrđuje da je taj plakat uistinu on postavio.

Na to su reagirali i iz HDZ-a na Facebooku.

- Premda je očito riječ o reakciji na objavu “Tri majmuna”, potez ugostitelja Zdilara je nedopustiv. Osuđujemo ovu diskriminaciju prema članovima SDP-a i protivimo se diskriminaciji zbog političkih uvjerenja. - napisali su.hr Thu Feb 25 2021 19:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5bd9cbb80e4938ec1b8b467b/80
Foto: Pixabay

Problemi s Facebookom i Instagramom: Korisnici ne mogu slati ni primati poruke

Prvo su problemi počeli na Facebooku, nešto kasnije i na Instagramu
Danas poslijepodne javili su se tehnički problemi s Facebookom i Instagramom. Korisnici javljaju da ne mogu slati i primati poruke. 

Prvo su problemi počeli na Facebooku, nešto kasnije i na Instagramu. 

Još uvijek nema informacija iz Facebooka o tome što je pošlo po krivu niti kad bi se problemi mogli riješiti. 
hr Thu Feb 25 2021 18:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6037bee26f52df7ee48b4591/80
Foto: Porin

Danas saznajemo nominirane za Porin!

Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine

Danas u 18h saznat ćemo tko su nominirani za najvažniju glazbenu nagradu u Hrvatskoj – Porin!

- Nominacije se mogu pratiti putem YouTube kanala Porina, ali i na web stranicama partnerskih medija: Gloria, Večernji, 24sata, Jutarnji, Novi List, Dalmacija danas, Glas Istre, Glas Slavonije, Sound-report, Soundguardian i Mixeta. Hvala kolegama na podršci. Obično saznajemo nominirane na zajedničkom druženju, ali ovaj put je sve online. Nadamo se da ćemo dodjelu najvažnije glazbene statue ipak organizirati kao i prethodnih godina, uživo i s publikom. - rekao je Davor Drezga, izvršni direktor glazbene nagrade Porin.

Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine. Ukupno je 36 kategorija i tko će se sve boriti za najvažniju glazbenu statuu ove godine, saznat ćemo u 18h.

- Ove godine dodane su i neke nove kategorije, a kod nekih kategorija su nadopunjeni opisi. Osim toga, Najbolji album za djecu je kategorija koja je Odlukom UO Porina iz 2015. godine postala bijenalna. S obzirom na to da je dodijeljena prošle godine, ove godine se ne dodjeljuje. To su neke od novosti ove godine, a koga je struka odlučila nominirati, saznat ćemo večeras. - rekla je Ivana Martinac, glavna tajnica Porina.

Večeras gledajte - OVDJE!

hr Thu Feb 25 2021 16:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60369eae6f52df16e08b4744/80

ONLINE AUKCIJA Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici zajedno za Banovinu

Na online aukciji će početna cijena svih radova iznositi 5000 kuna, a licitirati za izložena djela moći će samo registrirani korisnici

Humanitarna online aukcija umjetničkih djela pod nazivom "Sveučilište u Splitu i splitski umjetnici zajedno za Banovinu" započet će 25. veljače u 9 sati i trajati do 26. veljače u 9 sati na stranici

Sav prihod je namijenjen studentima i studenticama Sveučilišta u Splitu koji dolaze iz potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

U ponudi je ukupno 22 rada istaknutih imena splitske akademske likovne scene, a svoja djela su donirali: Josip Botteri DiniAna Marija BotteriŽeljko BubaloLjubica Buble DragojevićMladen ČulićEdvin DragičevićNikola DžajaKažimir HrasteStjepan IvaniševićIvan ListešPetar JakelićRobert Jozić, Kuzma KovačićHelena Mardešić SikoraZvonimir MihanovićMatko MijićDražen PejkovićHrvoje Marko PeruzovićVelebit RestovićDijana Iva SesartićVjekoslav Stipica i Vice Tomasović.

Na online aukciji će početna cijena svih radova iznositi 5000 kuna, a licitirati za izložena djela moći će samo registrirani korisnici.

Sve upute o procesu registracije možete naći na linku.

Sva djela izložena su u Sveučilišnoj galeriji ‘Vasko Lipovac’ do 26. veljače.

hr Wed Feb 24 2021 19:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .