Zbog izraza “udbaš” Janšina stranka mora platiti 4.000 eura

 Najveća slovenska oporbena stranka morat će, po presudi okružnog suda u Ljubljani, platiti 4.000 eura Franciju Perčiču, kojega je u jednom članku objavljenom na svojoj web-stranici prije nekoliko godina nazvala “udbašem”.

Perčič je nekadašnji savjetnik za gospodarska pitanja bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka. Na sudu je zahtijevao povlačenje tvrdnji od Slovenske demokratske stranke (SDS) jer “oznaka udbaš u Sloveniji ima izrazito negativno značenje” te 16.000 eura odštete. Zbog izjava predsjednika SDS-a Janeza Janše u medijima da je Perčič bio “udbaš” i “najvjerniji vojnik službe državne sigurnosti” Perčič u odvojenoj privatnoj parnici tuži i samog Janšu.

Odvjetnik Janše i njegove stranke u oba postupka Franci Matoz tražio je od suda da odbaci zahtjeve tužitelja, tvrdeći da je sud u Mariboru prije nekoliko godina u jednom sličnom slučaju presudio da izraz “udbaš” nije uvredljiv jer je u bivšoj SFRJ služba državne sigurnosti bila “legalna organizacija” te da raspolažu materijalnim dokazima da je Perčič bio njen registrirani suradnik.

POSLJEDNJE DODANO: