Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602663b86f52dfb1cb8b469c/80
Foto: Pixabay

Provjerite kako i na što djeluju: Biljke i začini za prirodnu borbu protiv upala

Jednu od presudnih uloga u našem zdravlju igra prehrana, a ono što jedemo, uključujući i razne biljke i začine, može utjecati i na upale u našem tijelu.

Upala je način na koji se tijelo bori protiv infekcija. Međutim, u nekim situacijama ona može izmaknuti kontroli i trajati duže nego što je potrebno. Tada se naziva kronična upala, a studije su je povezale s mnogim bolestima, među kojima su i dijabetes i rak.

Jednu od presudnih uloga u našem zdravlju igra prehrana, a ono što jedemo, uključujući i razne biljke i začine, može utjecati i na upale u našem tijelu.

Zato vam u nastavku ovog članka donosimo devet biljaka i začina koji mogu pomoći u borbi protiv upala. Mnoge studije koje su proučavale ove biljke i začine govore o molekulama naziva upalni markeri. Oni ukazuju na prisutnost upale.

Dakle, biljka koja reducira upalne markere u krvi vjerojatno smanjuje i upalu.

1. Đumbir

Đumbir je ukusan začin istovremeno paprenog, a slatkog okusa. U njemu možete uživati na razne načine - u svježem, suhom ili đumbiru u prahu.

Izvan kulinarske upotrebe ljudi su ga tisućama godina koristili u tradicionalnoj medicini za liječenje brojnih stanja. Među njima su prehlada, migrena, mučnina, artritis i visoki krvni tlak.

Đumbir sadrži više od 100 aktivnih spojeva koji su vjerojatno odgovorni za njegove zdravstvene učinke, među kojima je i pomoć u smanjenju upala u tijelu.

Analiza 16 studija provedenih na 1010 sudionika otkrila je da je uzimanje 1000 do 3000 mg đumbira dnevno tijekom 4 do 12 tjedana značajno smanjilo upalne markere u usporedbi s placebom.

Druga su istraživanja proučavala učinke uzimanja 500 do 1000 mg đumbira dnevno kod ljudi s osteoartrtitisom, degenerativnim stanjem koje uključuje upalu zglobova. Studije su otkrile da đumbir može smanjiti upalne markere, kao i bolove u zglobovima te povećati njihovu pokretljivost.

Prednost đumbira je njegova svestranost i lakoća kombiniranja s raznim jelima, od variva do salata.

2. Češnjak

Češnjak je popularan začin intenzivnog mirisa i okusa. Ljudi ga tisućama godina koriste u tradicionalnoj medicini za liječenje artritisa, kašlja, zatvora, infekcija, zubobolja i još mnogo toga.

Većina zdravstvenih blagodati češnjaka dolazi od njegovih sumpornih spojeva, koji, čini se, imaju protuupalna svojstva.

Analiza 17 studija koje su uključivale više od 830 sudionika i trajale od 4 do 48 tjedana otkrila je da su ljudi koji su uzimali češnjak u nekom obliku imali značajno smanjenu razinu upalnog markera CRP u krvi.

Druge studije pokazale su da češnjak može pomoći u podizanju razine antioksidansa u tijelu, dok istovremeno regulira markere koji potiču upale.

I češnjak je poput đumbira svestran i jednostavan za dodavanje u jela.

3. Kurkuma

Kurkuma je začin popularan u indijskoj kuhinji, ali njegova popularnost proširila se diljem svijeta. Ima više od 300 aktivnih spojeva, a glavni je antioksidans naziva kurkumin, koji ima moćna protuupalna svojstva.

Brojne studije pokazale su naime da kurkumin može blokirati aktivaciju NF-kB, molekule koja aktivira gene koji potiču upalu.

I studije su pokazale da uzimanje kurkumina znatno smanjuje upalne markere u usporedbi s uzimanjem placeba. Pokazalo se i da kurkumin osobama s osteoartritisom ublažava bolove.

Nažalost, kurkuma sadrži samo 3 posto kurkumina, koji tijelo ne apsorbira dobro. Zato je kurkumu dobro konzumirati s crnim paprom, koji sadrži spoj piperin, koji može povećati apsorpciju kurkumina i do 2000 posto.

4. Kardamom

Kardamom je začin podrijetlom iz jugoistočne Azije. Ima složen slatkasto-pikantan okus.

Istraživanja sugeriraju da uzimanja kardamoma također može smanjiti upalne markere, a jedno istraživanja pokazalo je i da on povećava antioksidativni status za 90 posto.

Osmotjedno istraživanje provedeno na 80 osoba s predijabetesom pokazalo je da uzimanje 3 grama kardamoma dnevno značajno smanjuje upalne markere. Također, u trajanju od 12 tjedana, provedeno je istraživanje na 87 osoba s nealkoholnom masnom bolešću jetre i pokazalo se da su oni koji su uzimali kardamom imali znatno smanjenu razinu upalnih markera.

Ovaj bogati začin složenog okusa izvrstan je dodatak varivima.

5. Crni papar

Crni papar poznat je i kao kralj začina jer je popularan u cijelom svijetu. Tradicionalno, ljudi su ga koristili za liječenje određenih zdravstvenih stanja poput astme, probavnih i želučanih tegoba.

Istraživanja sugeriraju da crni papar i njegov glavni aktivni spoj piperin mogu igrati ulogu u smanjenju upala u tijelu.

Kod životinja s artritisom piperin je pomogao smanjiti oticanje i upale zglobova. Miševima s astmom i sezonskim alergijama pomogao je smanjiti crvenilo, učestalost kihanja i razne upalne markere.

Međutim, bitno je naglasiti da su na ljudima provedena ograničena istraživanja i mora ih se provesti još kako bi se provjerili učinci papra na ljude.

Radi se, inače, o širokodostupnom začinu koji je jednostavan za dodavanje prehrani.

6. Ginseng

Ginseng je biljka koja se u Aziji koristi već tisućama godina, a cijenjena je zbog ljekovitih svojstava.

Dvije najpoznatije vrste su azijski i američki ginseng, koji se razlikuju u učincima i količinama aktivnih spojeva. Azijski je navodno okrepljujući, a američki opuštajući.

Ginseng se povezuje s mnogim blagodatima za zdravlje, uglavnom zbog aktivnih spojeva koji se nazivaju ginsenozidi. Njihovi učinci uključuju smanjenje upale u tijelu.

Između ostalog, analiza devet studija u kojima je sudjelovalo 420 sudionika s povišenom razinom CRP-a pokazala je da uzimanje 300 do 3000 mg ginsenga dnevno tijekom 4 do 24,8 tjedana znatno smanjuje njegovu razinu.

Ginseng je također jednostavno uključiti u prehranu. Njegovo korijenje možete iskoristiti za čaj ili ga primjerice dodati u juhu.

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj popularni je biljni čaj koji ljudi hvale zbog dobrobiti za zdravlje.

Ova biljka prepuna je zdravih spojeva koji se nazivaju polifenoli. Studije su te spojeve povezale s blagodatima za mozak i srce. Oni ljudima pomažu i da izgube tjelesnu masnoću, kao i za smanjenje upale.

Studije provedene na životinjama pokazale su da zeleni čaj pomaže u smanjivanju znakova upale povezanih s ulceroznim kolitisom i Chronovom bolešću.

Čini se da su polifenoli zelenog čaja korisni i za upalna zdravstvena stanja poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, Alzheimerove bolesti, bolesti desni, pa čak i određenih karcinoma.

Listovi zelenog čaja široku su dostupni i čaj je lako skuhati, a kao dodatak ovom čaju možete probati matcha prah.

8. Ružmarin

Ružmarin je mirisna biljka mediteranskog podrijetla.

Istraživanja su i za njega pokazala da može pomoći u smanjenu upale. Vjeruje se da je to zbog visokog sadržaja polifenola.

Šestotjedno istraživanje na 62 osobe s osteoartritisom pokazalo je da svakodnevno pijenje čaja s visokim udjelom ružmarinske kiseline značajno smanjuje bol i ukočenost, te povećava pokretljivost u koljenima, u usporedbi s placebom.

U ispitivanjima provedenim na životinjama pokazalo se da ružmarinska kiselina smanjuje upalne markere kod mnogih upalnih stanja među kojima su atopijski dermatitis, osteoartritis, astma, bolesti desni...

Ružmarin je mnogima omiljen začin koji se slaže s mesom poput govedine, janjetine i piletine.

9. Cimet

Cimet je ukusni začin koji se dobiva iz kore drveća iz obitelji Cinnamomum. Dvije glavne vrste cimeta su cejlonski i kasija cimet.

Ljudi ga tisućama godina cijene zbog zdravstvenih svojstava.

Analiza 12 studija provedenih na više od 690 sudionika pokazala je da uzimanje 1500 do 4000 mg cimeta dnevno tijekom 10 do 110 dana znatno smanjuje upalne markere. Također, redovito uzimanje cimeta smanjilo je i razinu CRP-a.

Bitno je naglasiti da je cimet siguran u malim količinama, dok previše cimeta može biti opasno. Naime, cimet, posebno kasija cimet, ima visoku razinu kumarina, spoja koji je povezan s oštećenjem jetre kada se konzumira u prevelikim količinama.

Prosječna odrasla osoba ne bi smjela unositi više od 2,5 grama cimeta dnevno. Dakle, kako biste izbjegli štetne nuspojave, koristite ga umjereno, piše Zadovoljna.hr.

hr Fri Feb 12 2021 12:17:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6044f6996f52df13f88b459e/80
Foto: Facebook

U Hrvatskoj otvoren prvi "kolačomat": U ponudi kremšnita, cheescake, mađarica...

Posebno je važno istaknuti da su svi kolači pakirani u ambalažu, a uz sve ide i žličica, tako da se mogu odmah konzumirat

Na ulice Varaždina danas je postavljen prvi ‘kolačomat’ u Hrvatskoj, samouslužni aparat kojeg će poznata kavana Arbia Dorka dnevno puniti svježim kolačima, prenosi Varaždinski.hr.

Kolačomat je postavila poznata varaždinska kavana Arbia Dorka, čije slastice Varaždinci, ali i turisti već odavno poznaju.

Posebno je važno istaknuti da su svi kolači pakirani u ambalažu, a uz sve ide i žličica, tako da se mogu odmah konzumirati. Sve pod brandom Finooo, ove poznate varaždinske kavane.

Možda i najatraktivnija će biti kremšnita To-Go, pakirana u čaši. Na identičan način, u čaši se može kupiti i Bueno i Tiramisu. U ponudi će biti i ‘klasična’ kremšnita, a bit će tu i cheescake, mađarica, torte…

Kako bi građani mogli probati najbolje od najboljeg, kolačomat će se na svakodnevnoj bazi puniti svježim kolačima. Slastice će se moći platiti novčanicama od 20 i 10 kuna te kovanicama, a uskoro se planira i plaćanje beskontaktnom karticom.


hr Sun Mar 07 2021 16:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60449e686f52dfc2f78b4579/80
Foto: Udruga Berta/Facebook

Kninska udruga Berta gradi sklonište za napuštene životinje: Evo kako možete pomoći

Udruga Berta, koja skrbi o napuštenim i bolesnim životinjama sa šireg kninskog područja, gradi azil, u čemu im je potrebna financijska pomoć.

- S obzirom da smo obećali ne odustati, onda je realno očekivati od nas da našu udrugu dignemo na level iznad. Napokon objavljujemo plan i budget za izradu krovova i pokrivanje boksova, te plan za izgradnju septičke vodonepropusne jame – navode iz udruge na Facebooku.

Sklonište za životinje namjeravaju sagraditi u blizini Parka prirode Dinara, a radovi bi trebali početi za oko dva tjedna. Namjeravaju ga nazvati Stipičina hiža, po malom bijelom psu Stipici kojeg su spasili od sigurne smrti, javlja sibenik.in

Za realizaciju projekta potrebno im je sto tisuća kuna. Dio tog iznosa već su prikupili, a sada im je potrebna pomoć u vidu donacija.

Iako djeluju već duže vrijeme i zaslužni su za spašavanje, udomljavanje i liječenje brojnih napuštenih životinja, kninska udruga Berta u kojoj volontiraju i vode je Željana Miliovojević i Ivan Šimić, postala je poznata u javnosti nakon spašavanja teško zlostavljanog psa Stipice prije nekoliko mjeseci. Psića je sretno udomila Splićanka Branka Bezić.

Svi voljni pomoći njihov rad, mogu to učiniti uplatom na broj računa

IBAN HR9424020061100842703

Erste bank

SWIFT/BIC ESBCHR22

hr Sun Mar 07 2021 10:36:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/604147106f52dfadf18b45fb/80

Vir turizam dobio oznake "safe travels' i 'safe stay in Croatia"

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija koristit će se na istaknutim mjestima

Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam dobila je Safe Travel sigurnosnu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) i nacionalnu sigurnosnu oznaku Safe Stay in Croatia, čime je turistima omogućena turistička ponuda u kojoj se primjenjuju Protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj.  

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija 14,5 x 29 koristit će se na istaknutim mjestima – ulaznim vratima, recepcijama i slično – kako bi gostima otoka Vira bilo vidljivo da objekti Vir turizma poštuju propisane Protokole za siguran boravak u Hrvatskoj. Riječ je rezidencijalnom objektu Villa Lanterna s pet zvjezdica, restoranu Kotarina, Turističkoj agenciji Vir turizam te plažnim barovima Mul, Maritimo i Marinero. 


hr Thu Mar 04 2021 21:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6040d3c86f52dfadf18b45a4/80
Foto: Pixabay

Rakija: 10 zdravstvenih problema zbog kojih se okrećemo bakinu lijeku za sve boljke

Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

"Popij malo rakije, bit će ti bolje" rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njezinoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno, piše Zadovoljna.hr.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju od šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

1. Bol u želucu
Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja
Ako je grlobolja, tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s nekoliko žlica rakije.

4. Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za tu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakija koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro djeluje na otekline. Možete je umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu, stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

8. Loša cirkulacija
Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi
Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i tu tegobu.

hr Thu Mar 04 2021 13:34:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .