ROBOTIČKA KIRURGIJA

Robotički asistirana kirurgija u KBC-u Split: “Zahvaljujući tehnologiji možemo biti puno precizniji!”

Ravnatelj Julije Meštrović istaknuo je kako je danas velik dan za KBC Split, ali i za hrvatsko zdravstvo. Naime, u KBC-u Split uvedene su robotički asistirane kirurgije. 

-Kolege kirurzi to rade već nekoliko tjedana. Robotička kirurgija je jedna od djelatnosti kojom nastojimo unaprijediti i usavršiti stručni rad u našoj bolnici i u tome uspijevamo. Zahvaljujući višegodišnjem radu došla je i ta napredna vrsta kirurgije u Split i Hrvatsku. To se ne bi dogodilo da naši kirurzi nisu toliko stručni da smo zapravo morali uvesti robotsku kirurgiju kao jedan završni vid njihovog naprednog i kvalitetnog rada. 

Očekujem, a to će se po svemu i dogoditi, da će KBC Split biti i edukacijski centar za robotsku kirurgiju u ovom dijelu svijeta, što je za nas veliko priznanje. 

Nikada ne bismo realizirali ovaj projekt, jer robot košta 5,7 milijun eura, da nije bilo izvora financiranja iz nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Prijavili smo se i uspjeli realizirati projekt, osobito zahvaljujući potpori Ministarstva zdravstva. Imamo još nekoliko projekata iz tog plana, svi se uspješno i dobro razvijaju. Očekujem da ćemo ih sve realizirati kvalitetno i na vrijeme, kazao je ravnatelj KBC-a Julije Meštrović. 

Nakon njega nazočnima se obratio i šef splitske kirurgije Zdravko Perko.

-Kirurg je taj koji vrši operacijske zahvate, ali zahvaljujući tehnologiji možemo biti puno precizniji. Opseg pokreta je puno veći. Prve operacije smo napravili u abdominalnoj kirurgiji. Očekujemo da će kolege urolozi i drugi uskoro krenuti s operacijama. 

Uvođenje robotskih operacija bi bilo nemoguće da nemamo razvijenu minimalno invazivnu kirurgiju u svim klinikama i zavodima tako da je to logičan slijed u razvoju naših operativnih grana. 

Svaka operacijska tehnika započinje jednostavnijim zahvatima. Za sada smo operirali desetak bolesnika. Spremamo se već idući tjedan započeti s operacijama na želucu. Dnevno možemo obaviti četiri operacije. Ovo je veliki izazov za nas, ali naravno, na prvom mjestu nam je uvijek interes bolesnika, kazao je Perko.

POSLJEDNJE DODANO: