NAJVEĆI UGOVOR U POVIJESTI DRŽAVE

Rimac Technology sklopio dugoročno partnerstvo s BMW grupom

Rimac Technology, proizvođač sustava za električne pogone i baterijskih sustava za globalne proizvođače automobila, sklopio je dugoročno partnerstvo s BMW Grupom. Rimac Technology će razvijati i proizvoditi visokonaponske baterijske sustave za vozila BMW Grupe, koji će se koristiti u budućim generacijama modela predviđenim za drugu polovicu 2020-ih, izvijestili su iz tvrtke.

Isporukom velikih količina naprednih baterijskih sustava, dodaju, kompanija Rimac Technology kreće u sljedeću fazu – razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama, piše index.

– Suradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je tvrtka imala do sada, kažu iz tvrtke.

Kako dodaju, ovakav razvojni iskorak zahtijeva uspostavu kompleksnih i velikih automatiziranih proizvodnih linija za baterije, koje će biti smještene u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba. Značajan dio kampusa bit će posvećen upravo ovom projektu, što, dodaju, naglašava predanost tvrtke partnerstvu s BMW Grupom.

Moj poslovni put započeo je s BMW-om serije 3 iz 1984. koji sam pretvorio u električni automobil u svojoj garaži kada sam imao 20 godina, što je zanimljiva poveznica sa sadašnjim partnerstvom s BMW Grupom. Ova suradnja označava ključan moment u rastu Rimac Technologyja te je jasan znak prijelaza iz pružatelja proizvoda visokih performansi za modele u malim serijama (poput Aston Martin Valkyrie-a, Pininfarina Battiste, Rimac Nevere itd.) u proizvođača s velikim kapacitetima za projekte poput ovog s BMW Grupom.

Neprestanim rastom našeg poslovanja, uključujući i otvaranjem Rimac Kampusa, spremni smo isporučiti velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji. Projekt s BMW Grupom je jedan od prvih velikoserijskih za nas, no dogovaramo još mnoge slične poslove, izjavio je osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac.

Na Facebooku je dodao i da se radi o možda najvećem poslu u povijesti države.

Danas ne samo da radimo sa BMW-om, nego zajedno stvaramo budućnost njihovih električnih modela – i to u Hrvatskoj, gdje se razvijaju i proizvode baterijski sustavi za buduće BMW modele posljednje dvije godine, a sada je postalo i javno. Veliki dio Campusa je upravo namijenjen proizvodnji baterija za BMW, što ga, zajedno sa drugim dogovorenim poslovima, u potpunosti iskorištava (već nam fali prostora i planiramo novu tvornicu). To nije samo najveći posao u našoj povijesti, nego možda i najveći ugovor u povijesti države (ja barem nisam uspio naći veći), napisao je.

– Pojedinačne snage i stručnost ovih tvrtki međusobno se nadopunjuju na iznimno produktivan način. Strategija elektrifikacije BMW Grupe usmjerena je na daljnju izgradnju njezine vodeće pozicije u sektoru premium električne mobilnosti. BMW Grupa u partnerstvo donosi stručno znanje u području baterija i električnih pogonskih sustava koje je stjecala tijekom više od 15 godina.

Dva partnera će u kasnijoj fazi objaviti više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i o njegovom opsegu i sadržaj, poručuju iz Rimac Grupe.

POSLJEDNJE DODANO: