SINJAL'24

Rezervirajte Uskrsni ponedjeljak za Utrku na vrh Hrvatske i istražite dinarski krš

Ostalo je još nekoliko dana do spektakularne Utrke na vrh Hrvatske – Sinjal ’24 koju organizira Klub avanturističkih sportova Cetina Adventure iz Sinja. Ovaj jedinstveni događaj privući će sve zaljubljenike u trail trčanje, od profesionalaca do rekreativaca, hodače i planinare, koji će prvog dana travnja krenuti u izazov u srcu prekrasnog Parka prirode Dinara.

Posljednjih godina, pitoreskno i slikovito područje Dinare postalo je atrakcija za sve ljubitelje planinarstva,  odmora u prirodi ili avanturizma. Bilo da krenete od Perućkog jezera pa sve do njenog najišeg vrha, Dinara, koja je trenutno najmlađi park prirode u Hrvatskoj, pruža za svakog po nešto.

U travnju, Dinara će biti domaćin brojnim zaljubljenicima u trail trčanje, avanturu i izazov, a na nama organizatorima je da njen doživljaj učinimo još autentičnijim i za pamćenje: Utrkom na vrh Hrvatske.

Utrka na vrh Hrvatske jedinstven je spoj prirode, kulture, tišine i vlastitih ambicija u trčanju. Ne morate biti profesionalan i brz trkač da biste se okušali u ovoj utrci, dovoljna je dobra volja, adekvatna obuća i osnove kretanja u prirodi. Staza nije pretjerano tehnički zahtjevna, ali se u potpunosti radi o planinarskoj stazi koja na djelovima prelazi preko kamenjara. Budući da se savladava veći uspon, staza je fizički zahtjevna no normalnim hodom stazu može proći svatko za 5 sati. Ipak, najbolje i najbrže trkače nagrađujemo.

Organizatori ističu kako ova jedinstvena utrka nije rezervirana samo za profesionalne i brze trkače. Svatko tko posjeduje dobru volju, adekvatnu obuću i osnovno iskustvo kretanja u prirodi može se okušati u ovoj domaćoj avanturi. Staza nije izrazito tehnički zahtjevna, ali je fizički izazovna s obzirom na uspon od 1350 metara u prvih osam kilometara.

Staza kreće iz sela Glavaš i vodi novom planinarskom stazom preko Ošljaka i planinarskog skloništa „Drago Grubać“ te se vraća stazom koja prolazi uz planinarsko sklonište „Martinova košara“ nazad u Glavaš. Staza ima 16.5 km i 1350 m uspona, a svi se nalaze u prvih 8 km. Sljedećih 8 km je čisti spust, natrag do cilja ponovo u selo Glavaš. Staza će biti u potpunosti označena oznakama (trakicama i strelicama) organizatora.

Dođite i istražite dinarski krš, dotaknite vrh Hrvatske i ‘osvojite’ nezaboravno iskustvo, piše na cetina adventure, gdje možete doznati i više o samoj utrci.

POSLJEDNJE DODANO: