EU IZBORI

Reakcije u stožerima: Penava čestitao Bartulici, razočarenje u MOST-u

Prve izlazne ankete pokazale su kako je raspodijeljeno 12 mandata za ulazak u Europski parlament. HDZ je vodeći s 6 mandata, a slijedi ga SDP s 4, a DP i Možemo imaju po jedan mandat.

Izlaznost na ovim izborima bila je ispod svake razine, no stranke su održale okupljanja gdje dočekuju konačne rezultate.

Iz HDZ-ovog stožera su zadovoljni govoreći kako je ovo za HDZ najveća pobjeda te da je vidljivo kome građani i dalje najviše vjeruju.

-Jasna je poruka našeg naroda, povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ali jasna poruka je da HDZ pobjeđuje i s velikom i s malom izlaznošću, kazao je Medved.

SDP-ovci vjeruju kako bi mogli uhvatiti još jedan mandat, a nositeljica Biljana Borzan zadovljna je rezultatom.

– Cilj nam je bio ponoviti rezultat koji smo imali, a dobili smo skoro 10 posto više nego na prošlim izborima prema ovim anketama. Vidjet ćemo, naravno, što će biti do kraja večeri, kazala je Borzan.

Domovinski pokret osvajaj jedan mandat, točnije zastupnik Bartulica kojemu je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava već uputio čestitku.

-U svakom slučaju, treba pričekati službene i konačne izborne rezultate koje će noćas objaviti Državno izborno povjerenstvo (DIP), ali ako se možemo uzdati izlazne ankete, čestitke našem izabranom kandidatu Stephenu Bartulici.

Stranka Možemo! također osvaja jedan mandat prema izlaznim anketama.

Zalagat ćemo se da sačuvamo zelenu tranziciju, da sačuvamo borbu protiv klimatskih promjena i da sačuvamo demokraciju u Europi., kazao je kandidat Gordan Bosanac.

Veliko razočarenje je u MOST-u jer izgleda da nitko s njihove liste nije ušao u europski parlament.

-Znamo i da se na parlamentarnim izborima to okrenulo i da su određeni mandati dobiveni u ranim jutarnjim satima, dan nakon. Prema tome, ovo nije gotovo, čekamo da se distribuiraju glasovi do kraja. Najveća je izlaznost uvijek pri kraju, odnosno u zadnjih dva sata, kazao je MOST-ovac Zvonimir Troskot.

POSLJEDNJE DODANO: