Željku Đekiću tri godine manje za ubojstvo u Lidlu

Visoki kazneni sud za tri je godine smanjio zatvorsku kaznu od 38 godina za teško ubojstvo prodavačice u splitskom trgovačkom centru. Na Županijskom sudu u Splitu u listopadu prošle godine krivim je proglašen Željko Đekić (55) zvani Lika jer je ubio bivšu partnericu Vesne Perišić (44) krajem studenog 2021. godine.

Teško ubojstvo počinio je na okrutan ili podmukao način, bivšu je partnericu ubio nakon što ju je zlostavljao duže vrijeme prije ubojstva. Dvadeset ju je puta ubo nožem, i to “ciljajući vitalne organe s ciljem da je ubije”.

Vještačenjem je utvrđeno kako je Đekić u trenutku  ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv.

Tog 30. studenog muškarac s kapuljačom na glavi ušao je u trgovinu, prišao žrtvi koja je slagala police, izvukao nož skriven za pojasom na leđima ispod majice, i počeo je ubadati sve dok nije pala na pod. Nije ni tada stao. Kobni su bili ubodi u srce i pluća.
Visoki kazneni sud ocijenio je kako je prvostupanjski sud kao olakotne okolnosti ispravno utvrdio činjenicu da je optuženik tempore criminis bio bitno smanjeno ubrojiv te da je neosuđivan, dok pravilno nije cijenio olakotnim korektno držanje pred sudom jer se radi o pretpostavljenom ponašanju i dužnosti svih građana, pa bi se tek suprotno ponašanje moglo smatrati kao otegotna okolnost, kao niti iskazano žaljenje i kajanje zbog počinjenog kaznenog djela i ispriku obitelji žrtve koje ne smatra iskrenim, činjenicu optuženikovog sudjelovanja u Domovinskom ratu kao pripadnika Hrvatske vojske jer bi baš zato optuženik trebao biti u većoj mjeri svjestan vrijednosti i nepovredivosti ljudskog života i tijela kao i srednju životnu dob. Nadalje, kao otegotne okolnosti prvostupanjski sud osnovano je uzeo vrijeme i mjesto počinjenja kaznenog djela (trgovački centar) na kojem se tada nalazio veći broj osoba (sigurno traumatizirani viđenim okrutnim ubojstvom) te da je sa sobom donio nož duljine 30 centimetara što ukazuje na povećani stupanj organiziranosti i planiranja kao i na skrivljene učinke kaznenog djela, u prvom redu u odnosu na zajedničko dijete kojeg je ubojstvom ostavio bez majke – stajalo je u obrazloženju odluke da Đekić dobije manju zatvorsku kaznu po pravomoćnoj presudi.

POSLJEDNJE DODANO: