Borba protiv klimatskih promjena zahtijeva brzo i odlučno djelovanje

Zaustavljanje globalnog zagrijavanja na 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba još je moguće, ali treba brzo djelovati kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova za 40 do 70 posto do 2050., poručuju UN-ovi stručnjaci u dokumentu što ga je u nedjelju u Berlinu objavio UN-ov Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC).

Ako svijet svoju sada veliku ovisnost o nafti i ugljenu ubrzo ne zamijeni velikim korištenjem obnovljivih izvora energije, povećanje globalne temperature iznosit će između 3,7 i 4,8 stupnjeva do 2100., stoji u dokumentu.

Emisije stakleničkih plinova u ovom trenutku ne samo da ne prestaju rasti nego rastu sve brže: 2,2 posto na godinu između 2000. i 2010., desetljeću koje je svjedočilo velikom povratku ugljena.

“Bez smanjenja emisija do 2030., bit će teže izbjeći povećanje temperature od 2 Celzijeva stupnja i opcija će biti manje”, upozoravaju znanstvenici.

Ulaganja u energije s niskom emisijom ugljika (obnovljivi izvori, nuklearna energija i skladištenje ugljika) morat će se povećati tri ili čak četiri puta do 2050., po izvješću.

Potrebna je također veća energetska učinkovitost u svim sektorima, kao i smanjenje deforestacije i veće pošumljavanje.

Dokument je sinteza mnogo šireg IPCC-ova izvješća sastavljenog na više od 2000 stranica o klimatskim promjenama, koje služi kao znanstvena osnova za teške međunarodne pregovore koji bi 2015. u Parizu trebali rezultirati novim globalnim sporazumom o borbi protiv klimatskih promjena.

POSLJEDNJE DODANO: