Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602d24f06f52df03d68b45a7/80
Foto: Pixabay

Ostavljate mobitel na punjaču preko noći? To možda i nije najpametnije

Kao što ste vjerojatno već čuli, za maksimalni životni vijek baterije predlaže se punjenje između 20 i 80 posto.

Smartfoni su postali dijelom naše svakodnevice, no mnogi od nas i dalje nisu sigurni kako točno funkcioniraju - internetom kruže priče o baterijama koje se prepune i eksplodiraju na noćnom ormariću dok brojni samozvani tehnološko znalci dijele savjete koji možda nisu istiniti. Jedna od najčešćih zabluda vezanih uz smartfone je ostavljanje na punjaču preko noći. Koliko to može oštetiti bateriju ako se u nekom trenu smartfon napuni i možete li to spriječiti? Imamo odgovor.

Za početak - evo kako rade baterije

Smartfoni koriste litij-ionske baterije. Baterije imaju dvije elektrode - jednu od grafita i drugu od litij-kobalt-oksida. Između njih se nalazi tekući elektrolit koji litijevim ionima dozvoljava putovanje među elektrodama. Kad punite telefon, oni putuju u suprotnom smjeru, piše Tportal.

Baterije, odnosno njihov životni vijek broji se u ciklusima. Primjerice iPhone može zadržati 80 posto izvornog kapaciteta nakon 500 punih ciklusa. Ciklus punjenja opisuje se kao trošenje sto posto kapaciteta baterije, ali ne u jednom potezu - u jednom danu možete potrošiti 60 posto i napuniti bateriju, a u drugom 40, i tek ćete nakon toga 'odraditi' jedan ciklus. Tim rečeno, baterija s vremenom gubi kapacitet, a vi možete poduzeti korake kako biste joj očuvali zdravlje.

Što utječe na trajnost baterije?

Životni vijek baterije ovisi o rastu otpora ili impedancije unutar baterije. Držanje baterije punom povećava postotak parazitskih reakcija, što s vremenom rezultira postupno povećanim rastom impedancije. Sličnu situaciju imamo kod praznih baterija. Spuštanje baterije na 'nulu' ubrzava niz kemijskih reakcija koje rezultiraju bržom degradacijom.

Na zdravlje baterije također utječe opterećenje uzrokovano zahtjevnim aplikacijama (gejming dok se smartfon puni) te rezultirajućom povećanom temperaturom koja, ako je dovoljno visoka, uzrokuje raspad elektrolita i ubrzanu degradaciju. Još jedan faktor o kojem se malo priča je brzina punjenja. Ako imate brzi punjač, vaša baterija će se brže potrošiti. Na sreću, problem s brzim punjenjem izraženiji je kod motornih vozila nego kod smartfona, makar u određenoj mjeri utječe i na napajanje vašeg mobilnog uređaja, piše Tportal.

Također vodite računa o tome da koristite službenu opremu ili certificiranu zamjenu. Jeftini punjači bez certifikata ne samo da ugrožavaju životni vijek baterije - oni mogu oštetiti vaš smartfon.

Koliko je opasno spajati smartfon na punjač preko noći?

Svi smartfoni, pogotovo oni noviji, mogu prepoznati kad su potpuno napunjeni i odmah prekinuti punjenje - na isti način na koji se automatski isključe kad baterija stigne na nulu. Proizvođači u svaku bateriju ugrađuju takozvane točke odsijecanja - softverski prepoznaju kada je baterija puna ili prazna te pažljivo prate koliko ju možete isprazniti ili napuniti.

Ostavljanje mobitela na punjaču preko noći neće nanijeti štetu bateriji, ali će se ona ipak postupno trošiti. U nekom će trenutku pasti za jedan posto i onda će se opet napuniti na sto posto. Proizvođači poput Applea ovome su doskočili praćenjem vremena kad se korisnik obično budi i tempiranjem početka punjenja sat vremena prije buđenja kako do gore spomenute degradacije ne bi došlo. Ovo je, podsjećamo, manje štetno od pregrijavanja i mehaničkih oštećenja te, ističe Digitaltrends, ovisi o kvaliteti materijala.

Koji je najbolji način punjenja telefona?

Punjenje smartfona u 'malim' instancama najbolje je za dugoročno zdravlje baterije. Kao što ste vjerojatno već čuli, za maksimalni životni vijek baterije predlaže se punjenje između 20 i 80 posto.

Ukratko:

Ako želite poboljšati učinkovitost baterije vašeg smartfona, držite se ovih kratkih naputaka:

- Uvijek koristite službene punjače ili one s jasnim certifikatom
- Ne dozvolite pregrijavanje uređaja. Ako treba, izvadite ga iz maskice preko noći
- Držite bateriju tako da bude napunjena između 20 i 80 posto
- Ne dozvolite potpuno pražnjenje baterije
- Ako ne gasite telefon tijekom punjenja, ne koristite zahtjevne aplikacije
- Koristite brzo punjenje samo ako je to nužno
hr Wed Feb 17 2021 15:15:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/603b9abe6f52dfb1ec8b456f/80

Održane radionice crtanja 3D olovkama u Centru za mlade Dubovnik

Glavna tema radionica je bila crtanje lika sv. Vlaha s 3D olovkama
Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Informatičkim klubom Futura su u četvrtak, petak i subotu održali ciklus od 8 radionica crtanja 3D olovkama u Centru za mlade Dubrovnik.

Radionice su se trebale održati u sklopu obilježavanja Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, ali su bile odgođene radi mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je bio produžio obustavu dječjih i drugih radionica za vrijeme Feste.

Glavna tema radionica je bila crtanje lika sv. Vlaha s 3D olovkama. Osim crtanja lika sv. Vlaha polaznici su crtali i razne druge predmete poput klupa, nogometnih lopti, Eiffelovog tornja, uskršnjih jaja, helikoptera, bicikli, srca i mnoštvo drugih.

Radionice su održane u malim grupama u strogo poštivanje svih epidemioloških mjera
hr Sun Feb 28 2021 14:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e4858c229111cd2408b4575/80

Albina Grčić objavila i službeni spot za eurovizijsku pjesmu

Hrvati su, sudeći po komentarima, uvjereni u Albinin dobar plasman.
Albina Grčić predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu. S pjesmom 'Tick-Tock' razgalila je srca brojnih fanova, ali i onih koji su tek upoznali perspektivnu pjevačicu.

Prema ideji i u režiji Sandre Mihaljević, na spotu se radilo prije Dore u dva dana na više lokacija – u studiju, garaži, na cesti i u dvorcu Trakošćan, u vrlo užurbanom tempu.

Hrvati su, sudeći po komentarima, uvjereni u dobar plasman 22-godišnjakinje.

Spot pogledajte ovdje.
hr Sat Feb 27 2021 23:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/603924df6f52dfc3e78b459f/80
Foto: Prijatelji životinja

Pokrenuta je peticija za zabranu držanja pasa na lancu. Hoćete li ju potpisati?

Pokrenuta je Nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu
Da nije bilo jezivih fotografija koje su gorjele društvenim mrežama, a nad kojima se većina hrvatskoga stanovništa zgražala, s prizorima zjapećih rana pasa netom skinutih s lanaca iz potresom pogođenih područja i mučnih priča volonterki i volontera koji su ih spašavali, možda ne bi bilo ni tolikog interesa za kampanju koju su pokrenule tri najveće udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj, čija je svakodnevna realnost ispunjena spašavanjem upravo pasa koji su proživjeli traumu lanca.

Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i druge članice Mreže za zaštitu životinja velikom nacionalnom kampanjom „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” traže hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu.

- Pse nazivamo najboljim čovjekovim prijateljem, a osuđujemo ih na ropstvo, na život u radijusu od nekoliko metara. Oni, koji po svojoj naravi vole slobodu više nego ljudi, kojima je priroda trčati, njuškati, istraživati, vezani su 10, 15 godina na iste te lančuge da bi što? Umrli u tom istom blatu poput psa Bobija iz okolice Petrinje koji je umirao u agoniji danima dok ga nisu spasili volonteri tek toliko da umre na toplom i uz ljudski dodir i utjehu.”

Tako ne samo da govore nego i osjećaju aktivisti čakovečkog skloništa Prijatelji koji su od samih početaka, uz još mnoge druge udruge, bili na terenu i spašavali unesrećene pse.

Ništa drukčije iskustvo nema ni Udruga Pobjede koja vodi osječki azil za pse, koja se u sličnoj situaciji našla u Posavini spašavajući pse iz poplavljenih područja.

- Nezamislivo je koliko ljudi mogu biti okrutni prema onima koje zovemo najboljim prijateljima čovjeka. Čak i danas, sedam godina kasnije, teško je živjeti sa scenama kojima su ti dani bili ispunjeni: mrtvi psi koje nitko nije niti pustio s lanaca kad je Sava krenula nadirati. I danas, baš zbog tih pasa koji se nisu imali priliku niti spasiti, dijelom smo ove kampanje, za sve one koji su danas na njihovu mjestu! Svaki život, ma kako on malen nama bio, velik je onome tko ga živi i za svaki taj život želimo se boriti!” kažu iz Pobjeda.

Prijatelji životinja, koji godinama rade na izmjenama Zakona, jasni su u namjeri da se Zakon o zaštiti životinja mora promijeniti i da se držanje pasa na lancima mora potpuno zabraniti: „Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo.”

Ove tri udruge, uz podršku svih udruga Mreže za zaštitu životinja, kao i velike većine građana, institucija i osoba iz javnoga života žele promjenu, žele ovim potezom spasiti tisuće i tisuće životinja koje trenutačno robijaju, ali i one koje se još nisu niti rodile. 

U tome ih je podržala tvrtka koja je poznata po društveno angažiranom radu, a koja je svoju proljetnu kampanju „Treba znati prerezati”, predstavljenu na više od 350 jumbo plakata, upravo posvetila želji da više nijedan pas ne bi trebao živjeti na lancu.

Ako mislite i osjećate jednako, potpišite na www.zabranimolanac.net peticiju kojom se traži hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja i potpuna zabrana držanja pasa na lancu.  
hr Fri Feb 26 2021 17:42:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6037f2906f52dff1e48b4572/80

I imotski restoran zabranio ulaz političarima - SDP-ovcima!

Iz Imotskog stiže podrška vladajućima...
Zadnjih dana pljušte kritike na račun vladajućih. Portali vode kampanje protiv HDZ-a, a kafići zabranjuju ulazak njihovim članovima i simpatizerima. 

Dok većina javnosti odobrava ove poteze, iz Imotskog stiže podrška vladajućima. 

Naime, vlasnik poznatog imotskog restorana Teo Zdilar stavio je plakat na vrata s kojeg poručuje da je zabranjen ulazak SDP-ovcima, posebno izdvojivši dva člana - Arsena Bauka i Nenada Stazića. 

Da ne bi bilo zabune, na dnu plakata se nalazi i njegovo ime kojim potvrđuje da je taj plakat uistinu on postavio.

Na to su reagirali i iz HDZ-a na Facebooku.

- Premda je očito riječ o reakciji na objavu “Tri majmuna”, potez ugostitelja Zdilara je nedopustiv. Osuđujemo ovu diskriminaciju prema članovima SDP-a i protivimo se diskriminaciji zbog političkih uvjerenja. - napisali su.hr Thu Feb 25 2021 19:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .