IZGLEDNI PREGOVORI NA VIDIKU?

Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Prema četiri ruska izvora koje je kontaktirao Reuters, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, spreman je za prekid vatre u sukobu u Ukrajini. Ova inicijativa bila bi pod uvjetom priznavanja trenutnih linija bojišnice. Izvori su izjavili da bi Putin bio otvoren za nastavak borbe ukoliko Kijev i Zapad ne odgovore na ovaj prijedlog, prenosi INDEX.HR.

Tri izvora, koji su upoznati s raspravama u Putinovom okruženju, izrazili su da je ruski lider frustriran malom skupinom savjetnika koju smatra odgovornom za poteškoće u postizanju pregovora. Jedan od visokih ruskih izvora, koji je surađivao s Putinom i bio uključen u razgovore na najvišim razinama u Kremlju, izjavio je da Putin, iako je spreman na produžetak borbi, također otvara mogućnost prekida vatre kako bi “zamrznuo” rat.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, nije direktno potvrdio ovu inicijativu, ali je istaknuo Putinovu spremnost za dijalog radi postizanja ciljeva Rusije, naglašavajući da zemlja ne želi kontinuirani ratni sukob.

Analitičari ističu da imenovanje novog ministra obrane, ekonomista Andreja Belousova, vidi kao moguću pripremu za dugotrajni sukob. No, izvori navode da Putin preferira iskoristiti trenutni zamah Rusije kako bi okončao rat, smatrajući dosadašnje uspjehe u sukobu dovoljnim za proklamiranje pobjede ruskome narodu.

Unatoč ovim naporima, mogućnost postizanja prekida vatre ili mirovnih pregovora trenutno je daleka. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky odbacuje mogućnost mira pod Putinovim uvjetima, te je obećao povratak izgubljenih teritorija, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Ukrajina se priprema za pregovore koje će sljedećeg mjeseca organizirati Švicarska, s ciljem postizanja međunarodnog konsenzusa o završetku sukoba. Međutim, Moskva je istaknula da ti pregovori neće biti vjerodostojni bez njezinog sudjelovanja.

Odgovarajući na ovu vijest, američki State Department istaknuo je da svaki mirovni proces mora poštivati teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica, te je Rusiju opisao kao glavnu prepreku miru u regiji.

POSLJEDNJE DODANO: