NOVI SOJ

Munjevito se širi nova varijanta koronavirusa, priprema se novo cjepivo za jesen

Nova varijanta koronavirusa, nazvana KP.2, koja je podvarijanta Omicrona, brzo se širi, postajući dominantna u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema izvješću američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od 28. travnja do 11. svibnja gotovo 30 posto novih slučajeva COVID-19 uzrokovano je ovim sojem, što je značajan porast u usporedbi s manje od 16 posto u prethodnom dvotjednom razdoblju, prenosi Dnevnik.hr.

Doktorica Leana Wen sa sveučilišta u Baltimoreu za CNN objašnjava da je ovaj soj izrazito zarazan i lako se širi, ali čini se da ne uzrokuje ozbiljne bolesti. Broj hospitalizacija povezanih s COVID-19 je rekordno nizak, što sugerira da postojeća cjepiva i tretmani vjerojatno djeluju i protiv ove varijante.

Važno je napomenuti da većina zaraženih možda neće znati koja varijanta uzrokuje njihove simptome, jer KP.2 nema specifične simptome koji bi ga razlikovali od drugih varijanti ili redovnih virusnih infekcija poput gripe ili prehlade. Međutim, kućni testovi mogu prepoznati KP.2 varijantu, što olakšava dijagnosticiranje.

Zavod za zdravstvo izdao je smjernice preporučujući docjepljivanje za starije od 65 godina kako bi se dodatno zaštitili od širenja ove varijante. Također, najavljeno je da se priprema novo cjepivo za jesen koje će vjerojatno ciljati na ove nove varijante, uključujući KP.2.

POSLJEDNJE DODANO: