ŽUTI METEOALARM

Puhat će snažno jugo, a evo gdje se očekuju obilne kiše

Nad Atlantikom se razvio prostrani ciklonalni vrtlog. Površinu koju zauzima duboka ciklona sa središtem južno od Islanda slovački meteorolog Jan Kanak usporedio je s veličinom našeg prirodnog satelita Mjeseca, upotrijebivši satelitsku sliku Eumetsata i sliku površine Mjeseca vidimo na fotomontaži koliku površinu ciklona pokriva.

Ciklona se sporo premješta prema Skandinaviji, a na njezinoj južnoj strani strujanje jugozapadnog smjera premješta veliku količinu toplog nestabilnog zraka nad Europsko kopno i prolazi sjevernije od Alpa.

Oslabljena frontalna zona doputovat će nad naše zapadne krajeve danas prijepodne, a poslijepodne će se njen utjecaj osjetiti nad cijelom zemljom. Do kraja tjedna nad Genovskim zaljevom razvit će se plitka ciklona uz koju je u našim krajevima povezano jugo i kiša, te razmjerno toplo vrijeme. Odmicanjem Genovske ciklone prema istoku južno od Alpa prodrijet će i manja količina hladnijeg zraka te će u Alpama obilno sniježiti, a slab snijeb moguć je i na Dinaridima iznad 2000 metara visine.

Danas će se vrijeme tijekom dana mijenjati od promjenljivo oblačnog prijepodneva do oblačnog poslijepodneva s kišom. Obilne oborine prognoziramo na sjevernom Jadranu te Lici i Gorskom kotaru. Ujutro slab jugozapadnjak ojačat će tijekom dana na jako i olujno jugo i oštro. U planinskim krajevima unutrašnjosti puhat će olujni jugozapadnjak.

Meteoalarm DHMZ-a izdao je žuto upozorenje za pojačan južni i jugozapadni vjetar te su vjerojatni problemi u pomorskom prometu.

Temperature zraka pod utjecajem juga ostaju iznadprosječno visoke, u unutrašnjosti od 12 do 15, a u Slavoniji i do 18°C, na Jadranu oko 15.

Uz plimu i jako jugo mjestimice je moguće plavljenje obala, prenosi N1.

POSLJEDNJE DODANO: