NESTAŠICA

Pomama za lijekom za dijabetes: “Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više”

Nastupile su i redukcije, ali Ozempica opet nema, proizvodnja se povećava, potrošnja još više.

-Hrvatska ljekarnička komora je urgirala da se izdaju i propisuje samo po jedna kutijica lijeka kako bi se umanjile te nestašice, kaže magistra farmacije Emilija Horvat.

U dobroj ga vjeri na privatni recept prepisuju svi dobronamjerni specijalisti, od dermatologa do stomatologa.

-Moraju se uvesti odluke. Stomatolog nije educiran za pisanje toga lijeka. Magistra ne može izdati lijek na temelju stomatologa ja znam da ona živi od prometa, ali mi bi u tom slučaju trebali odbiti i uputiti ga njegovom liječniku da vidi je li indiciran ili ne za njega, kaže liječnica obiteljske medicine Gordana Štajminger.

-Ozempic je samaglutid u dozi od 1 miligram registriran samo za liječenje bolesnika sa tipom dva šećerne bolesti, nije registriran za liječenje debljine, isti taj semiglutid u dozi od 4 mg registriran je za liječenje debljine ali ga trenutačno nema na hrvatskom tržištu, rekao je endokrinolog Miro Bakula.

-Ja preporučujem da se pacijenti barem na početku obrate endokrinologu jer je pretilost bolest koja je povezana sa 230 različitih komplikacija, dodao je.

Zakompliciralo se i onima koje nemaju problem s pretilošću.

-Nastala je pomama. Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više, kaže doktorica Štajminger i dodaje kako riskriaju ozbiljne poremećaje u metabolizmu.

-Akutni pankreatitis, mučnine, može ostaviti posljedice koje će se za 5 godina vidjeti, kazala je liječnica reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Golji.

POSLJEDNJE DODANO: