URANIO TRI MINUTE

Prvi ovosezonski vlak iz Bratislave doveo Čehe, Slovence i Austrijance, ali i njihove limene ljubimce

Više od dvjesto turista iz Češke, Slovačke i Austrije stiglo je vlakom u subotu poslijepodne na splitski željeznički kolodvor te se, kako je rečeno, može reći da je turistička sezona uhvatila zamak podno Marjana. Vlak EuroNight koji uz putnike prevozi automobile i motocikle došao je tri minute prije očekivanog termina. Radi se o međunarodnoj liniji koja kreće iz Bratislave, zaustavlja se u Beču i putnike vozi do Splita, nakon čega se vraća istom rutom. Vozit će do početka listopada.

Za putovati ovom linijom odrasle osobe moraju izdvojiti 40 eura, a djeca 20 eura.

Vlak iz Slovačke dolazi zadnje dvije godine, vlak državnih željeznica Slovenije u suradnji s Austrijancima i Hrvatskim željeznicama. U vlaku su putovali čelnici slovačkih željeznica kao i četiri eminentna novinara koja će pisati o ljepotama Splita i Dalmacije. Interes Slovaka za dolazak u Split i Dalmaciju je iznimno velik, prema sustavu e-Visitor 78 tisuća noćenja je sa slovačkog tržišta već ugovoreno što je 9 posto više nego prošle godine u istom periodu. Ovaj vlak će doprinijeti tome. Zanimljivo je što se ovdje radi o auto-vlaku pa su prevezeni automobili i motori, a vlak je bio pun do posljednjeg mjesta – kazao je Miodrag Mlačić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Hrvatsku koji je putovao u vlaku.

U prvom vlaku ove sezone bilo je dvjestotinjak Slovaka i Čeha, a najveći dio Austrijanaca te još četrdesetak automobila i tridesetak motocikala. Vlak će voziti iz Bratislave preko Beča u Split tri puta u tjednu, i tri puta u obratnom smjeru.

Vožnja traje oko 17 sati. Prošle godine je vlakom u Split došlo 19 tisuća putnika. Slovenci su, inače, postali sve zahtjevniji jer traže kvalitetu turističke destinacije za svoj novac. Vole aktivan turizam, posebno kuće za odmor, a svake godine i sve više postaju vlasnici nekretnina ovdje – naglasio je Mlačić.

Peter Helexa, generalni direktor slovačkih željeznica, otkrio je da je prošle sezone ovom linijom u Split došlo nešto manje od 19 tisuća posjetitelja iz Slovačke, Austrije i Češke.

– Prvi put sam ovdje i veselim se razgledati Split, putovali smo dugo, ali benefit je što smo cijelo vrijeme mogli spavati. Moram kazati kako smo već prodali 11 tisuća karata za dolazak u Split, a prema iskustvu vjerujem da će ove godine biti i više od 20 tisuća putnika koji će dovesti ovaj vlak.

Prema riječima Andree Glavaš, zamjenice direktorice Prodaje i marketinga HŽPP-a, osim ove linije iz Bratislave, za sezonu je planirana i linija koja će povezivati Split s Budimpeštom, a pregovara se i o spajanju vlakom Sarajeva i Ploča.

Osigurali smo i četiri noćna vlaka koji će povezivati kontinentalnu Hrvatsku s obalom, konkretno gradove Vinkovce, Vukovar, Osijek, Bjelovar i Zagreb sa Splitom. Uz to ćemo imati četiri dnevna vlaka koji će voziti iz Zagreba do Splita – veli Glavaš.

POSLJEDNJE DODANO: