HITNA POTREBA ZA RJEŠENJEM

Prosvjedi u ulici Put Žnjana: stanovnici podržavaju radove, ali žele da prometni kolaps u ulici nestane

Današnji prosvjed na Žnjanu, koji je potaknut prometnim kolapsom uzrokovanim radovima na izgradnji prometnice Put Žnjana, dionica 1, privukao je pažnju javnosti.

Stanovnici tog dijela Splita, izražavajući nezadovoljstvo novom regulacijom prometa, pozvali su na pauziranje radova dok se ne otvori sporedni put s Bračkom ulicom kako bi se promet normalno odvijao.

Grad Split je prethodno najavio pripremne radove na spomenutoj prometnici, upozoravajući na zatvaranje jednog prometnog traka i regulaciju semaforima radi izgradnje potpornih zidova. Međutim, stanovnici su istaknuli da im izvođač radova nije ponudio adekvatno rješenje za pristup njihovim domovima i zgradama, što ugrožava njihovu sigurnost i kvalitetu života.

U sklopu prosvjeda, stanovnici su apelirali i na vlasnike zemljišta uz Put Žnjana da privremeno uklone ograde, zidove, stabla i ostale prepreke koje otežavaju promet. Pozvali su ih da podrže privremene radove kako bi se olakšalo mimoilaženje vozila do završetka izgradnje prometnice. Gradski kotar Žnjan također je podržao ove pozive i pozvao vlasnike zemljišta da se uključe u suradnju radi olakšavanja situacije.

Na prosvjed su izašli i mještani Žnjana koji su poziv na ovo ”spotano” okupljanje dobili noćas u svojim sandučićima. U njihovo ime progovorila je jedna od sudionica, Davorka koja je nezadovoljna odnosom Grada prema stanovnicima kotara. Vjeruje kako se može pronaći rješenje i olakšati mještanima prolazak kroz ulicu Put Žnjana.

– Temeljni problem je taj što nemamo gdje ući i izaći. Evo sada su postavili neki semafor jer su očito čuli da se spremamo prosvjedovati. Spontano smo došli iskazati zabrinutost za našu djecu. Ovdje svaki dan prolaze kamioni u oba smjera, zamislite da nekome zatreba pomoć kako bi Hitna prošla? Došli smo ovdje jer želimo da naša ulica konačno procirkulira. Podržavamo radove, ali postoji način na koji se oni moraju odvijati. Potreban je alternativan prilaz u kvart kako bi mogli normalno prolaziti s jedne do druge strane – kazala je Davorka.

Mještani Žnjana vjeruju kako rješenje leži u spajanju na Bračku ulicu dok predsjednik kotara Žnjan, Tonči Vatavuk (Centar) to tako ne vidi. On kaže da je izvedivo spajanje na Šetalište Ivana Pavla II. te da je to predviđeno iza 15.lipnja kada bi ovaj dio radova trebao završiti.

-Izvedivo je da se napravi spoj na Šetalište Ivana Pavla II., a sada to trenutno nije moguće zbog velikih radova koji su u tijeku. Predviđeno je da radovi budu gotovo 15.lipnja pa bi Grad pokušao preko privatne parcele napraviti privremeni put i tako se spustiti na šetalište. To je izvedivo i to će se pokušati napraviti – kazao je Vatavuk.

Protestni skup započeo je danas u podne, te je okupio je stanovnike Žnjana u zajedničkom naporu da izraze svoje nezadovoljstvo novom regulacijom prometa uzrokovanom radovima na izgradnji prometnice Put Žnjana, dionica 1.

POSLJEDNJE DODANO: