VREMENSKA PROGNOZA

Promjenjivi dani pred nama: Kiša i sunčani intervali, jako jugo na Jadranu

Sljedećih dana promjenjivo i toplo, gotovo posvuda uz svakodnevna sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, na Jadranu i jugo, osobito od srijede do petka jako i olujno.

U utorak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice će biti i slabe kiše koja će uglavnom prestati do sredine dana i popodne će biti uglavnom suho pa i barem djelomice sunčano. Zapuhat će umjeren jugoistočni i istočni vjetar, osobito izražen u Podunavlju. Temperatura ujutro oko 11 °C, danju od 20 do 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo, mjestimice s kišom, češćom prijepodne. Poslijepodne sve dulja sunčana razdoblja i stabilnije. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni. Najviša temperatura oko 20 °C.

Na zapadu promjenjivo, u Gorskoj Hrvatskoj povremeno i prevladavajuće oblačno te malo manje toplo. Mjestimice kiša, na sjevernom Jadranu, osobito u Istri, moguće i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja bura u drugom dijelu dana okrenut će na umjereno jugo, a temperatura zraka rast će do 22 °C. 

U Dalmaciji prijepodne prolazno s povećanom naoblakom i s vrlo malo ili nimalo kiše. Tijekom sunčanog popodneva s lokalnim razvojem oblaka poneki pljusak moguć je ponajprije u unutrašnjosti, a malo je vjerojatan na otocima. Jugo do večeri ponegdje jako. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo sa sunčanim razdobljima, duljim poslijepodne. Mjestimična kiša moguća je uglavnom u unutrašnjosti. S jačanjem juga popodne more postupno sve valovitije.”

Promjenjivi dani

“Idućih dana na kopnu i dalje promjenjivo: sa sunčanim razdobljima i mjestimičnom kišom, povremeno i grmljavinom, češće na zapadu, na istoku suho. Puhat će većinom umjeren jugoistočnjak. Većini danju ugodno toplo, jutarnja temperatura uglavnom iznad 10 °C.

Na Jadranu će biti razmjerno vjetrovito, puhat će jako i olujno jugo, ponajviše na srednjem i južnom dijelu. S južinom promjenjivo obačno, mjestimice s kišom, a baš kao i povremeni neverini – oborine će biti češće na oblačnijem sjevernom dijelu. Temperatura zraka bez veće promjene, u blagom porastu. – prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

POSLJEDNJE DODANO: