MATE JUJNOVIĆ

Prokurist Prometa Makarska: “Nećete vi meni stavljat u usta nešto što ja ne znam!”

Iz Makarske se javio reporter RTL-a Rade Županović kako bi razgovarao s Matom Jujnovićem, prokuristom tvrtke Promet Makarska.

Kako je moguće da je Promet Makarska pustio u promet neispravne autobuse, što je potvrdila i policijska uprava?

-To nije istina. Nikad nismo pustili neispravne autobuse u promet, autobusi se mogu pokvariti, ali nikad nije poslan u promet neispravan. Autobusi u ciloj Hrvatskoj su prestari, država ne radi svoj posao, županije ne rade svoj posao, gradovi ne rade svoj posao.

Iz policije su potvrdili da su autobusi neispravni?

-Nećete vi meni stavljat u usta nešto što ja ne znam. Ponavljam, autobusi nikad nisu izašli na cestu neispravni.

Policija je 28. svibnja napravila izvanredni tehnički pregled nad vozilima Prometa Makarska. Od dva autobusa, jedan je tehnički neispravan, skinute su tablice i stavljen je van pogona. Taj autobus je svejedno nastavio prevoziti djecu. Je li to točno?

-Ne znam. Ne mislim da je. Ja ne smatram da je neispravan autobus ako svjetlo ne radi. Ja sam mehaničar, imam 78 godina, vodim firmu od 1968. Radio sam tehničke preglede u moje vrijeme i znam što valja.

Ali vi na taj način preuzimate rizik na sebe?

-Mi smo država koja je dovoljno bogata da ima autobuse stare pet godina. Poslije pet godina prodat ćemo ga nazad u Njemačku.

Tko je kriv za zapaljeni autobus? Autobus koji je nakon gašenja požara otklizao u provaliju.

-Vidite kako vi ne znate. Vozač nije stavio ručnu, nego električnu i onda je digao bateriju i pošto nema struje, nema ručne. Kriv je vozač.

Ali autobus je zaustavljen jer je došlo do požara.

-Bulj nas plaća četiri eura da vozimo do Splita. A on plaća dva eura, a kada sam kupio firmu 2004. ta je cijena bila. Ne može se dvadeset godina voziti po istoj cijeni.

Koju poruku šaljete roditeljima čija djeca se voze u tim autobusima?

-Moji unuci se voze u istim autobusima, dakle ti autobusi su ispravni. Sve se može dogoditi, ja sam sama u redu sutra mogu biti mrtav. To ti je ista stvar. Moji autobusi su ispravni.

POSLJEDNJE DODANO: