VOJNIK POD ISTRAGOM

Pripadnik Oružanih snaga prevozio migranta kod Vrgorca, prijeti mu ozbiljna kazna

Na odmorištu Dusina na autocesti A1 policija je zaustavila osobno vozilo kojim je upravljao 30-godišnji pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vozio je državljanina Kosova koji je nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku. – prenosi Dnevnik Nove TV.

Pojedini stanovnici Dusina u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznenađeni su događajem, koji se zbio 19. veljače.

Nespojivo mi je da se hrvatski vojnik bavi time – rekao je Mate Nižić.

Pripadnik Oružanih snaga nije krijumčario migranta, izgleda da mu je išao pomoći i prevesti ga do određene lokacije jer protiv njega je podnesen optužni prijedlog iz čl. 53. Zakona o strancima nadležnom Općinskom prekršajnom sudu. Taj članak kaže da je ”zabranjeno pomaganje državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku, tranzitu i boravku”.

Iz MORH-a su na upit Dnevnika Nove TV potvrdili su da se radi o djelatnoj vojnoj osobi i kazali su da će Oružane snage RH protiv pripadnika pokrenuti i postupak utvrđivanja stegovne odgovornosti.

Za ovakve slučajeve propisana je kazna zatvora do 60 dana ili novčana kazna u iznosu od 3000 eura za svakog potpomognutog državljanina treće zemlje.

Migranti nisu rijetkost

Migranti u okolici Vrgorca nisu nepoznanica, mještani nailaze i na njihove odbačene osobne stvari. Željko je jednu grupu i prijavio policiji, a da ilegalni migranti ondje nisu rijetkost, potvrdio je i Dražen.

Iz MUP-a ističu da je u prošloj godini uhićeno 1880 krijumčara, a od toga 268 pomagača – to su ljudi koji nisu uzeli novac od migranata.

Zabrana pomaganja ilegalnim migrantima ne odnosi se na slučajeve u kojima je u pitanju spašavanje života, sprječavanje ozljeđivanja, pružanje hitne ili humanitarne pomoći sukladno zakonima.

Je li pripadnik Oružanih snaga samo ljudski pomagao ili kršio zakon, odlučit će sud.

POSLJEDNJE DODANO: