OSVETA ZA BLJESAK

Prije 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb

Prije 29 godina, točnije 2. i 3. svibnja 1995., pobunjeni Srbi pod zapovjedništvom Mile Martića izvršili su niz osvetničkih terorističkih napada na civile diljem Hrvatske kao odmazdu za gubitke pretrpljene u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Među napadnutim gradovima nalazio se i Zagreb, koji je bio meta raketnih napada s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima, od strane srpskih pobunjenika.

Središte Zagreba napadnuto je raketnim sustavom Orkan, pri čemu je sedmero ljudi izgubilo živote, a oko 200 ih je ranjeno. Najteže posljedice su zabilježene u Vlaškoj i Draškovićevoj ulici, gdje je život izgubilo pet građana. Nakon napada, veliku prijetnju za Zagrepčane predstavljali su neeksplodirani zvončići rasuti po gradu.

Napad se ponovio i sljedećeg dana, uz razaranje Hrvatskog narodnog kazališta, dječje bolnice u Klaićevoj, Akademije za kazališnu i filmsku umjetnost te Dom umirovljenika Centar, kao i nekoliko stambenih zgrada u središtu grada. U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja.

Osim izravnih posljedica napada, deaktiviranje neeksplodiranih zvončića rezultiralo je još žrtava. Tijekom deaktiviranja zvončića u dvorištu bolnice poginuo je pirotehničar zagrebačke policijske uprave, dok je drugi pirotehničar teško ozlijeđen prilikom razminiravanja na Žitnjaku.

Ukupno, raketiranje Zagreba 3. svibnja 1995. odnijelo je dva života, uz štetu na imovini i mnogobrojne ozlijeđene. Među stradalima su Ivan Brodar, Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ana Mutevelić, Ivan Markulin i Luka Skračić, dok je 204 osobe ranjeno, prenosi INDEX.HR.

POSLJEDNJE DODANO: