SJEĆANJE NA NAŠU NORU

Prije 11 godina umrla je hrabra heroina Nora, djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku

Današnji dan obilježava jedanaestu godišnjicu od kako je Hrvatska izgubila svoju hrabru heroinu, malu Noru Šitum, koja je svojom borbom protiv teške bolesti ujedinila naciju i pokrenula lavinu dobrote i solidarnosti diljem zemlje. Kroz suze i bol, njezina priča ostaje svijetla točka koja nas podsjeća na snagu ljudskog duha i važnost zajedništva u teškim trenucima.

Norin životni put obilježen je borbenošću i hrabrošću od najranije dobi. Borila se s akutnom limfoblastičnom leukemijom, najčešćom zloćudnom bolesti u dječjoj dobi. Unatoč teškim okolnostima, njena hrabrost i odlučnost inspirirali su mnoge, potaknuvši široku javnost na akciju kako bi se prikupila sredstva za njeno liječenje.

Građani Hrvatske, ganuti pričom male bore, odazvali su se u velikom broju, prikupivši više od 5 milijuna kuna u rekordnom vremenu. Ta nevjerojatna solidarnost i brza mobilizacija sredstava pokazale su snagu zajedništva i empatije među građanima.

Nora je otputovala u Philadelphiju kako bi primila eksperimentalnu terapiju koja je uključivala oslabljeni oblik HIV-a. No, unatoč nadama i naporima liječničkog tima, njeno zdravstveno stanje se pogoršalo, a infekcija je spriječila nastavak terapije. S tugom u srcima, Hrvatska je izgubila svoju malu heroinu 20. ožujka 2013. godine.

Ipak, Norin život nije bio uzaludan. Njena borba i tragičan kraj potaknuli su promjene u medicinskoj praksi u Hrvatskoj. Od 2019. godine, revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije postala je dostupna pacijentima u Hrvatskoj, besplatno. Ova terapija, koja je nekad bila nedostižna, sada je dostupna zahvaljujući naporima koji su pokrenuti zbog Norine borbe, prenosi INDEX.HR.

Norin životni put i naslijeđe nastavljaju živjeti kroz rad Zaklade Nora Šitum, koju su osnovali njeni roditelji, Đana Atanasovska i Ivica Šitum. Kroz Zakladu, nastavlja se podrška obiteljima djece oboljele od malignih bolesti, pružajući im financijsku pomoć, smještaj, i organizirajući humanitarne akcije.

Tog je 20.3.2013. godine, kada si zauvijek sklopila oči bila srijeda, baš kao i danas  Dio nas otišao je bespovratno s tobom. Uspomene su ostale i griju dušu kad je obavije tuga. Vole te mama i tata – objavljeno je danas na stranici Zaklade Nora Šitum.

Danas, dok se prisjećamo male heroine Nore Šitum, podsjećamo se na važnost solidarnosti, empatije i borbe za bolje sutra. Njena žrtva nije zaboravljena, već živi u srcima svih onih koji su bili dirnuti njezinom pričom.

POSLJEDNJE DODANO: