ZBOG JEDNE LJUBAVI

Prije 10 godina preminuo je autor teksta neslužbene himne Torcide, postoji i sačuvani rukopis

Zgužvani list papira otkidanog iz nekog bloka uprljan masnim otiscima prstiju, a na njemu rukopis nekoliko puta križan, prepravljan i podcrtavan, zaštitni je znak Denisa Strize! Čovjeka koji je živio Hajduk, a tvorac je teksta pjesme koju znaju generacije onih kojima bijela boja teče venama. Strize je ovozemaljsko putovanje završio prije točno jednog desetljeća, tada je imao 38 godina.

Moji snovi, želje, sve – za tebe su vezane. Zato igraj ti, prvak postani – snove mi ostavi…

– Sjećam se da je Denis stigao s jednog gostovanja, a kako sam ja svirao inače gitaru, došao mi je s mišlju kako ima jednu pjesmu, zapravo riječi na koje je pjevušio. Došli smo tako u udruga navijača na Brdima, poslušao sam, kombinirali smo i prepravljali, a onda došli do verzije koja je bila slična ovoj današnjoj. Jedini problem bio je što je njegov tekst bio predug tako da smo uzeli dio koji kaže – to što tražim od tebe, nisu čak ni pobjede… Napravljen je i grafit na Brdima s tim tekstom. Bio je dogovor da ju otpjevamo na jednom slavlju u našim prostorima nakon utakmice, ali sam ja iznevjerio. U masi sam se izgubio, nisam ni došao do prostora – veli nam koji sat prije polufinalnog derbija u Kupu Hrvatske Denis Mudrinić, jedan od najbližih prijatelja Denisa Strize.

Neki su se čak i smijali na početku, priznaje, rekli su da pjesmu nitko neće zapamtiti, ali to je na kraju postala doslovce druga himna kluba. Kasnije je samo ubačena prva kitica. U originalu je nije bilo.

– Najviše zasluga da se pjesma progurala imao je jedan, tada mladić nadimka Kvatro, a pravog imena Dragan Bulić. Da nije bilo njega, vjerojatno bi njena sudbina bila vezana za kvart – govori Mudrinić.

Svaki put kad pjesmu čuje, obuzmu ga neke posebne emocije kao sjećanje na prijatelja.

– Denisa sam znao od malena, on je bio stariji godinu dana od mene. Naša mladost svela se na zabavu, igru, kupanje i Hajduk. Povezali smo se preko Hajduka. Meni je ostao u sjećanju kao zabavna persona, osoba od koje nikad nisi mogao očekivati koju će bazu istresti iz sebe. Bila je čak jedna snimka kad smo pjevali pa smo se smijali da smo sastav Denis i Denis, kako se zvao elektro-pop sastav iz Rijeke koji je žario devedesetih godina prošlog stoljeća – zaključuje Denis Mudrinić.

POSLJEDNJE DODANO: