REAKCIJA MAJE ĐEREK

“Pričekat ću donošenje novog pravilnika i opet reagirati tužbom – ukoliko Puljak i Ivošević nastave HDZ-ovim stopama!”

Maja Đerek bivša šefica Upravnog odjela za gradsku imovinu Splita, poslala je reakcija na presudu Visokog upravnog suda vezano za ukidanje Pravilnika o davanju stanova u najam Grada Splita.

-Većina drugih gradova u Hrvatskoj donijeli su odluke o davanju gradskih stanova u najam od strane gradskih vijeća, uz javno savjetovanje i uz propisani javni natječaj – Zagreb, Sisak, Pula, Čakovec, Umag, Opatija… Većina, izuzev Puljka, Ivoševića i (splitskog) HDZ-a.

Čak niti Visoki upravni sud Republike Hrvatske nije mogao ignorirati činjenicu da se izbjegavanjem javnog savjetovanja radilo o očitoj nezakonitosti, iako je odluku donosio dugih devet mjeseci.

Pravilnik o davanju stanova u najam Grada Splita donesen je 2021. godine, dok je pročelnik za imovinu bio Ivan Leko kojeg je postavio HDZ, a Puljak tada još ostavio na istoj poziciji. Baš kao što i dalje, usprkos inspekcijskom nalazu da krši zakon, ostavlja brojni HDZ-ov kadar na ključnim pozicijama. U neformalnoj radnoj skupini tada je sudjelovao Bojan Ivošević, što je i sam javno priznao. 

Sud je ukinuo cijeli Pravilnik o davanju stanova u najam, što proizlazi iz presude Suda. Za osnovni Pravilnik iz 2021. nije bilo provedeno savjetovanje s javnošću, iako je bilo zakonski propisano kao obveza. Sve izmjene i dopune su mogle biti donesene jedino u istom postupku kao i osnovni Pravilnik.

Međutim, Visoki upravni sud nije se očitovao oko dvije bitne stvari, a koje su jasno obrazložene u mojoj tužbi:

1. da temeljem Statuta Grada Splita, kao temeljnog akta grada, ovlast donošenja općeg akta o raspolaganju gradskim nekretninama ima jedino Gradsko vijeće pa je ovakvim donošenjem ukinutog Pravilnika gradonačelnik prekršio Statut Grada (čl. 36. Statuta Grada Splita),

2. da gradonačelnik ne može propisati da se bilo koji gradski stan, osobito kadrovski, dodjeljuje bez javnog natječaja te isključivim dekretom i odlukom jedne osobe – gradonačelnika, bez ikakvih kriterija – jer je to protivno zakonskim propisima. Dakle, gradonačelnik sam sebi daje ovlasti da može stan dodijeli bilo kome, bez natječaja i bez kriterija.

Ovakva odluka suda legalizira višegodišnje nezakonito postupanje, a koje je omogućilo veliku socijalnu nepravdu, financijsku štetu po Grad te pogodovanje političkim podobnicima. Time su omogućili nastavak HDZ-ovog modela gdje je sve u rukama “šerifa”. Za vrijeme HDZ-a stanovi su se mahom dodjeljivali bez ikakvih kriterija i bez javnog natječaja, a na štetu svih građana Splita koji su prisiljeni plaćati svoje nekretnine po izrazito visokim cijenama.

Stoga ću pričekati donošenje novog pravilnika i opet reagirati tužbom – ukoliko Puljak i Ivošević nastave HDZ-ovim stopama te ponovno donesu nepravedni i nezakoniti Pravilnik. 

POSLJEDNJE DODANO: