POČIVAO U MIRU

Preminuo maestro Duško Tambača, velikan dalmatinske klapske pisme

Umro je Duško Tambača, velikan dalmatinske klapske pjesme. Vijest o njegovoj smrti objavljena je na Facebook stranici Festival dalmatinskih klapa Omiš, koju prenosimo u cijelosti:

-Tužnu smo vijest primili ovog jutra.Napustio nas je maestro Duško Tambača, velikan dalmatinske klapske pjesme i član Festivalskog vijeća FDK Omiš.Tamba je bio vrijedna i nezaobilazna poveznica dalmatinske klapske pjesme i Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, osnivač i voditelj brojnih klapa, skladatelj, melograf, obrađivač pučkih napjeva, većinom iz srednje Dalmacije (preko 350), a prije svega dragi prijatelj svih klapaša.

Kao skladatelj skladao je više od stotinu skladbi pretežno na stihove eminentnih pjesnika čakavskog izričaja: Drage Ivaniševića, Marina Franičevića, Jure Franičevića-Pločara, Joška Božanića, Drage Štambuka, u novije vrijeme Pjera Mirića, a posebice i najčešće Jakše Fiamenga. Najnagrađivaniji je autor skladbi na Omiškom festivalu od svih skladatelja.

Od ukupno 61 njegovih skladbe koje su izvedene na Omišu, nagrađeno je njih 37 (28 nagrada stručnog suda od čega 11 prvih i 9 prvih nagrada publike).

Pogreb dragog maestra bit će u četvrtak, 15. veljače u 13.00 sati na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Srcima punih boli, Festival dalmatinskih klapa Omiš iskazuje duboku i iskrenu sućut obitelji, stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: