POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Hrvatska je najsigurnija europska zemlja za šetnju noću, evo gdje je najopasnije

Najveća svjetska baza podataka o troškovima života, Numbeo, ujedno masovna globalna baza podataka o kvaliteti života u koju su uvršteni stambeni pokazatelji, percipirane stope kriminala, kvaliteta zdravstvene skrbi, kvaliteta transporta i druge statistike obnovila je podatke koje prikazuju koliko je sigurno hodati ulicama gradova diljem Europe noću.

-Otkrijte iznenađujuće uvide u subjektivnu percepciju sigurnosti pojedinaca kada hodaju ulicama sami noću u različitim zemljama, piše u opisu mape koja je na europski broj jedan svrstala Hrvatsku, a koju je na svojoj stranici Adventourely prvotno objavio svjetski putnik Pantelis Kakaris.

Napominje se kako je cilj studije razumjeti koliko se sigurni ljudi osjećaju u svojim zemljama, naglašavajući da ta percepcija nije uvijek u skladu sa stvarnim stopama kriminala.

-Čimbenici mimo zločina, poput primjerice prisutnosti opasnih životinja ili lošeg urbanog planiranja, mogu utjecati na nečiji osjećaj sigurnosti. Osim toga, nedovoljno prijavljivanje zločina ili gubitak vjere u organe gonjenja mogu dodatno iskriviti vezu između stope kriminala i percipirane sigurnosti. Unatoč ovim složenostima, analiziranje toga koliko se pojedinci osjećaju sigurnima dok hodaju sami noću pruža dragocjene uvide u opći osjećaj sigurnosti unutar svake zemlje, ističe Adventourely.

Hrvatska zauzima najvišu poziciju s impresivnom stopom sigurnosti od 75.04, a odmah iza nje je Slovenija sa 74.33. Island osigurava treće mjesto sa stopom sigurnosti od 71.75, dok Gruzija i Švicarska zaokružuju prvih pet sa stopama od 68.10 odnosno 68.28. Ove zemlje predstavljaju primjer snažnog osjećaja sigurnosti unutar svojih granica.

S druge strane, Francuska je na dnu liste sa stopom sigurnosti od tek 35.53, a mjesto ispred nje je Bjelorusija sa 40.92. Na listi iznad su još i Belgija sa stopom od 41.11, Ujedinjeno Kraljevstvo (42.49) te Švedska (43.48).

Podaci se temelje na percepcijama posjetitelja ove web stranice u posljednje tri godine, a svatko može upisati svoje osobne dojmove.

Niža percipirana sigurnost u zemljama poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske je iznenađujuća, s obzirom na njihov ekonomski status i stabilno društveno i političko okruženje što sugerira potencijalno odstupanje između stvarne i percipirane sigurnosti ili bi moglo odražavati šira društvena pitanja koja utječu na osjećaj sigurnosti javnosti.

Iako se čini da postoji geografski trend, pri čemu se balkanske i baltičke regije osjećaju sigurnije od zapadne i istočne Europe, podaci pokazuju da BDP nije u snažnoj korelaciji s percipiranom sigurnošću. Ovo pojačava ideju da je osjećaj sigurnosti složen i na njega utječu različiti elementi izvan ekonomskog blagostanja. Važno je napomenuti da ovi rezultati daju opću sliku i mogu se razlikovati unutar svake zemlje ovisno o različitim gradovima, četvrtima i demografiji, Jutarnji list.

POSLJEDNJE DODANO: