OPASNA BAKTERIJA

Preminule dvije osobe zaražene legionelom na Rebru

Dvoje pacijenata preminulo je nakon što se zarazilo legionelom u zagrebačkoj bolnici Rebro. Kako doznaje Danas.hr, sveukupno se legionelom zarazilo šestero ljudi i to u bolnici. Doznajemo također da svi zaraženi imaju teške komorbiditete i da su imunokompromitirani.

Podsjetimo, nešto ranije objavili smo kako su nam iz KBC Zagreb potvrdili da se u bolnici pojavila legionela te da su je izolirali u vodovodu.

-Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenutku je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici, kazao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Legionarska bolest je atipična upala pluća koju uzrokuje bakterija. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Iz KBC-a Zagreb za Danas.hr kažu da su odmah alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i da je bakterija izolirana u vodovodnom sustavu.

-U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici, izjavio je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Trenutačno se poduzimaju protuepidemijske mjere pasterizacije, višestrukog ispiranja sustava i postavljanja filtera.

POSLJEDNJE DODANO: