PRVE RIJEČI GATTUSA

◼︎ LIVE “Dok sam ja trener, nema igranja malog nogometa i slično! Mi smo profesionalci!”

Dobar dan – pozdravio je Gennaro Gattuso na ulasku u novinarski salon, na hrvatskom jeziku.

Gattuso je potpisao ugovor na dvije godine, objavio je na početku predsjednik kluba Ivan Bilić.

– Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti ogromno trenersko ime s velikim iskustvom, koji je trenirao velike klubove, neke u zahtjevnim uvjetima. Uz njega će biti još pet članova stožera. Dug i zahtjevan proces je bio pronaći sportskog direktora, pa trenera, gotovo dva mjeseca. Ništa nismo poricali što se tiče imena koja su kolala oko kluba kao potencijalni treneri.

Nekoliko je riječi na startu rekao i sportski direktor Nikola Kalinić.

– Legendarni igrač, moj bivši trener, ne moram ga posebno predstavljati. Želim mu sve najbolje, da nam svojim znanjem i karakterom pomogne. Inzistirao sam na njemu držeći se onoga što sam rekao na svom predstavljanju, treba nam rad i disciplina.

Jasan je i nedvosmislen bio Gennaro Gattuso, novo ime na klupi splitskog kluba.

– Bilo je jednostavno pričati s Nikolom. Pružena mi je velika mogućnost raditi ovdje, volim izazove. Hajduk je izazov. Pričali smo o puno toga.

PITANJA NOVINARA:

Stilske odrednice igre koju planira sa Hajdukom i koliko mu igrača nedostaje za to?

– Imam više od 400 utakmica u karijeri, sustavi 4-3-3, 4-2-3-1, to najviše volim igrati kao trener. Moramo steći pobjednički mentalitet. Vidjet ćemo što će biti s igračima. Neki će otići, neki doći tijekom prvenstva. Moramo poštovati i budžet koji Hajduk ima. Fale nam još tri igrača zbog Eura, oni će dobiti desetak dana za odmor. Moram vidjeti igrače uživo, nije isto gledati ih na videu. Za nekoliko dana sve ću znati.

Na kojem će se jeziku pričati za tri mjeseca?

– Nisam rekao to što imputirate. Rekao sam da hrvatski trener neće pričati engleski jezik u svlačionici – naljutio se Kalinić.

Najveće igračko ime, koje je došlo u Hajduk kao trener. Je li i najskuplji trener?

– Ne znam koliko su koštali prošli treneri, mislim da on nije najskuplji, a on se uklapa u naš budžet. Imao je sigurno bolje ponude, mi smo sretni s ugovorom za trenera – odgovorio je predsjednik Bilić.

Mnoga se imena igrača spominju, možete li nešto o tome reći?

– O imenima nije fer govoriti, imaju svoje klubove. Igrače neću dovoditi reda radi, bit će samo pojačanja. Jedino to mogu reći – odlučan je Kalinić.

Kao igrač je prošao puno toga…

– Ostavimo se moje igračke karijere, ovdje je riječ o meni kao treneru. Kao trener radim 11 godina, osvojio sam Kup s Napolijem, promovirao Pisu u Serie B. Ono što ja hoću izgraditi jest poštovanje grba kluba, da se stekne pobjednički mentalitet, sve se mora pokazati na terenu i to je najvažnije. Imao sam kontakte s nekoliko igrača, pričao s njima, neke stvari će ostati između nas. Nikola je bio moj igrač, imao sam s njim problema, ali sve riješili oči u oči. Nogomet je ozbiljna djelatnost, respekta se mora imati prema svima i prema klubu.

Kao trener ste radili u zahtjevnim sredinama, ova u Splitu je slična. Što očekujete?

– Rado sam došao ovdje. Užarene atmosfere su bile u Marseilleu i Napulju. Htio sam doći ovdje, mogao sam u Saudijsku Arabiju, ostati u Italiji. Znam da na Poljud dolazi 20.000, 25.000 gledatelja. Šteta što je Poljud strukturalno takav, da nije drugačiji zbog ambijenta.

Dojam je da je Hajduk lani imao dobru momčad, ali da je pao na mentalnom planu. Kako to promijeniti?

– Ovo je poseban ambijent, ovo je poseban mentalitet. Ponekad igrači osjećaju da dres ima sto kilograma, tako i lopta. Moramo pronaći lidera, vidjet ćemo tko će se nametnuti kao takav.

Što mislite koliko će vam trebati da napravite momčad i složite igru?

– Kakav sam bio igrač, takav nisam kao trener. Volim moderan nogomet, moramo se postaviti kao velika obitelj. To nije samo 25 igrača. Danas sam razgovarao sa stručnim stožerom, medicinskom strukom, oružarima… Cijenim rad. Meni alibiji ne trebaju. Za igru treba vremena, a vremena je uvijek malo. Uskoro nam stiže europska utakmica, radit ćemo na tome.

Na kojim pozicijama vam nedostaju igrači? Kad već ne možemo o imenima.

Moramo biti svjesni da je prioritet prema naprijed, oba krila, vidjeti što će biti s Perišićem, Brekalo je igrač Fiorentine. U formaciji 4-2-3-1 volim igrati. Livaju vidim kao desetku, na tome ćemo raditi.

18.06.2024. Split – Sluzbeno predstavljen novi trener Hajduka Gennaro Gattuso Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jeste li doživjeli grad? Što mislite o Torcidi?

– Svaki zid, murali, zastave, to je također jedan od razloga zašto sam izabrao Hajduk. Radio sam u velikim europskim klubovima, odlična infrstruktura. Hajduk je nema, meni je to izazov, ne smeta mi. Ja sam rođen u ribarskom mjestu, na moru. I Split je takav.

Trebaju li igrači sami, kao što je trener rekao, poštovati klub, trenera, sami sebe?

– Svatko mora misliti o sebi, da je na svakom treningu sto posto, da živi za pobjedu. Ne bi uopće trebali pričati o tome – rekao je sportski direktor Kalinić.

Možete li ga vi približiti kao trenera? Kakav je trener?

– Totalno je drugačiji kao trener nego što je bio igrač. Karakteran je trener, voli igrače koji se ne boje ničega. Igraču će dati sve, a ako mu ne vrati… – rekao je Kalinić.

Kakav je vaš dojam nakon malo manje od dva mjeseca na ovoj poziciji, bilo je pitanje za predsjednika Bilića?

– Što se sportskog dijela tiče, dobro je. Ja se želim više baviti infrastrukturom. Mi imamo značajno lošiju infrastrukturu čak i od dosta klubova u Hrvatskoj. Želim se baviti i nekim stvarima koje su spomenute na Skupštini. Da više izgledamo kao firma u administrativnom dijelu.

Jeste li se konzultirali s nekim od talijanskih trenera koji su radili u Hrvatskoj ili s nekim od splitskih trenera, koji su uspješni u Italiji poput Tudora i Jurića?

– Da, pričao sam s Igorom. Krucijalna osoba je Anthony Šerić, baš nakon razgovora s njim sam odlučio doći ovdje. Da, jezik ne poznajem, moram imati prevoditelja. Nisam željezni narednik, kakav mi je bio nadimak dok sam bio igrač. Najviše cijenim rad. Meni je momčad sve, jer ovo je nogomet, a ne tenis. Netko igra, netko sjedi na klupi, to se mora prihvatiti. Također, dok sam ja trener, nema igranja malog nogometa ili nešto slično. Mi smo profesionalci.

S Gattusom dolaze i njegovi suradnici

– U mom stručnom stožeru bit će pet mojih ljudi, te tri odavde. Neki su sa mnom jedanaest godina. Govorim o moja prva dva pomoćnika, trener vratara je sa mnom od Napolija, još jedan je od Milana. Meni je vjetar u leđa što je moj stručni stožer odlučio doći sa mnom.

Je li Gattuso bio prvi izbor?

– Je, s njim sam se prvi put čuo prije mjesec dana – odgovorio je Kalinić.

– Bilo je i drugih imena. Veliko je ohrabrenje da je on pristao doći u Hajduk. Meni je jedina želja da Hajduku bude dobro. Ovo je temelj, on će donijeti rad i disciplinu, što sam rekao odavno.

Po čemu biste htjeli da vas ljudi u Splitu pamte za 15 godina?

– Nemojmo odmah pričati što će biti za 15 godina. Nisam ni došao, a već to pitanje. Avantura tek počinje. Želim dati kreativnost u igri, dati igračima osjećaj pripadnosti klubu. To su karakteristike po kojima želim biti zapamćen. Ponavljam, avantura tek počinje.

Kad vam spomenu Hrvatsku, kojeg igrača se najprije sjetite?

– Boban, Prosinečki, Bokšić, Modrić… Puno igrača, puno talenata. Bobana sam najprije gledao na televiziji, pa smo dijelili svlačionicu. Rapaić u Perugiji. Kava, cigareta, Coca-cola… Od njega sam naučio da moram raditi sve suprotno od njega.

I kao trener se toliko trošite, izgleda kao da se trošite više od igrača?

– Nisam glumac, takav sam kakav jesam. Volim miris svježe trave, volim ostati na terenu i nakon utakmice. Da nisam takav, bio bih kod kuće s psima. Obožavam svakodnevicu, volim raditi na terenu. U ovom trenutku draže mi je trenirati, ovo je moja strast, novci me ne zanimaju.

Gennaro je zaštitnik Napulja, a odakle vam ime Ivan? Ima li nešto slavensko u vama?

– Moj djed je bio Gennaro, ja sam drugi u obitelji. Ivan nije samo slavensko ime, mi ga često koristimo u Italiji.

Ranije objavljeno:

Gennaro Ivan Gattuso, 46-godišnji talijanski trener prije šest dana je potvrđen kao novi trener Hajduka. Nikada uglednije nogometno ime nije došlo u Hrvatsku, jer je Gattusovu igračku karijeru obilježilo igranje u AC Milanu od 1999. do 2012. godine (335 utakmica), osvojene dvije Lige prvaka i dvije titule prvaka Italije. Također, kao reprezentativac Italije (73 utakmice) postao je svjetski prvak u Njemačkoj 2006. godine.

Gattuso je postao trener čim se ostavio igranja, dakle, od 2013. godine, a od 2017. godine vodio je Milan, Napoli, Fiorentinu (doduše, kratko, rastali su se nakon nekoliko dana), Valenciju i Marseille.

POSLJEDNJE DODANO: