JEDAN OD NAJVAŽNIJIH

Predstavljen projekt regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u utorak je, prilikom predstavljanja projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije“, istaknuo kako se radi o jednom od najvažnijih projekata te vrste.

-Ovo je i jedan od bitnijih projekata u gradu Splitu, kojega provodi Splitsko-dalmatinska županija. Projekt se provodi zahvaljujući agilnosti ravnatelja škole i njegovim suradnicima. Hvala i mladim ljudima, budućnosti naše županije, jer kroz suvremeno obrazovanje oni će sebe naći, a generacijama iza sebe će pričati kako je njima ugodno i kako su potrebni ovom društvu i ovoj zajednici – izjavio je župan.

Ravnatelj Obrtno tehničke škole Split Milivoj Kalebić govorio je o važnosti strukovnih zanimanja na suvremenom tržištu rada.

-Jedan od najvećih motiva i ciljeva koje moramo ostvariti jest da populariziramo strukovna zanimanja. Više od 70% naših učenika odmah po završetku srednjoškolskog obrazovanja nađe posao. Mi smo škola iz koje se jako rijetko ide na Zavod za zapošljavanje – rekao je Kalebić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić ističe kako zanimanje učenika za upis u strukovna zanimanja iz godine u godinu raste.

– Pritisak na upisima je svake godine veći. To je potvrda dobroga rada, a kroz upisnu politiku želimo usmjeriti stvari na način da će se vjerojatno broj upisanih učenika u ovu školu povećavati – izjavio je Đonlić.

Regionalni centar kompetentnosti izgrađuje se kao mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja u području elektrotehnike i računalstva za Splitsko-dalmatinsku županiju te poveznica između gospodarstvenih subjekata i obrazovnih ustanova radi uspostave suradnje i prilagodbe strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada i najnovijih tehnologija te modernih metoda rada.

Ukupna vrijednost projekta je 6.633.235,57 eura koje u 100%-tnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., dok dodatna proračunska sredstva Splitsko-dalmatinske županije iznose 192.620,30 eura.

Projektni partneri su Elektrotehnička škola Split, Tehnička škola Šibenik, Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Splitsko-dalmatinska županija i Institut perspektiva ekonomije Mediterana, Tekoma d.o.o. i  Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Korisnik sredstava je Obrtna tehnička škola u Splitu. Kako bi regionalni centar kompetentnosti (RCK) kvalitetno obnašao svoju funkciju, Obrtna tehnička škola će ovim projektom uspostaviti potrebne programske i kadrovske uvjete, kontinuirano razvijati i provoditi programe prilagođene tržištu rada, a odgojno-obrazovnim djelatnicima omogućiti stručna usavršavanja koji su temelj uspješnog i učinkovitog strukovnog obrazovanja.

U projekt će biti uključeno 250 učenika upisanih u ustanove strukovnog obrazovanja,  120 odgojno-obrazovnih radnika (OBR) u ustanovama za strukovno obrazovanje i 100 odraslih polaznika formalnih i neformalnih programa obrazovanja za odrasle.

POSLJEDNJE DODANO: