SVE ZA GRAĐANE

Ivošević najavio uređenje užeg centra grada: “Ideja je da Riva postane pješačka zona od zapada do istoka”

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, i gradonačelnik Ivica Puljak predstavili su danas ambiciozne planove za revitalizaciju središta Splita. Fokus su stavili na projekt Varoškog trokuta, proširenje pješačkih zona te potpunu preobrazbu Rive.

Ivošević je istaknuo važnost realizacije Varoškog trokuta, nazivajući ga ozbiljnim širenjem pješačkih zona u centru grada. Ovakvo proširenje nije viđeno još od zatvaranja Rive za promet, objasnio je. S obzirom na kontinuirani porast turizma, potrebe za javnim prostorom stalno rastu, no dosadašnje reakcije nisu bile dovoljno kvalitetne.

– Naš cilj je proširiti pješačku zonu, stvarajući predivan novi dio centra grada unutar stare gradske jezgre. Želimo dugoročno eliminirati asfalt s pješačkih površina, postižući uređenje koje odražava duh i povijest starog grada.

U drugom dijelu konferencije, gradonačelnik Ivica Puljak najavio je projekt uređenja Rive, surađujući s arhitektima koji su dizajnirali taj prostor. Planira se produženje Rive na istok i zapad, spajajući je s proširenjem pješačke zone u Varoškom trokutu.

Ideja je da Riva postane pješačka zona od zapada do istoka, uz redizajn tendi kako bi bile diskretnije i ne bi zaklanjale palaču. Nadamo se da ćemo idejno rješenje dobiti početkom slijedeće godine, nakon čega ćemo pristupiti projektnoj dokumentaciji i uskladiti radove s drugim projektima u gradu, proširivanjem pješačkih površina do istočnog dijela grada postićemo značajno poboljšanje kvalitete života za stanovnike centra grada. Ova inicijativa također će doprinijeti podizanju općenite kvalitete života i ljepote cijelog urbanog prostora grada Splita – naglasio je Puljak.

Na pitanje novinara hoće li šetnice biti gotove do nove turističke sezone, Puljak je odgovorio da će dinamika radova ovisiti o projektima, te da se ne može precizno reći kada će biti završeni.

Naša namjera je raditi u razdobljima kada je grad manje napučen – dodao je Puljak.

Na pitanje hoće li radovi ići u korist ili na odmet ugostiteljima, Puljak je naglasio da proširenje pješačkih zona uvijek ide na korist ugostiteljima jer se tako stvara ugodniji ambijent za posjetitelje i građane.

S ovim projektima, Grad Split planira stvoriti kvalitetnije pješačke površine te podići kvalitetu života građana u centru grada. Uz uređenje prve ulice, proširenje pješačke zone na Varoškom trokutu i preobrazbu Rive, Split će dobiti novo lice koje će privući pozornost turista i osigurati ugodno okruženje za lokalno stanovništvo.

POSLJEDNJE DODANO: