5. SRPNJA - 1. RUJNA

Predstavljen program 29. festivala Solinsko kulturno ljeto!

Ovogodišnje, 29. izdanje festivala Solinsko kulturno ljeto održat će se od 5. srpnja do 1. rujna 2024. godine. U tom će se razdoblju na Ljetnoj pozornici u Gradini, u Vrtu muzeja Tusculum, tradicijskoj Kući Parać, Paraćevom dvoru, Domu kulture Zvonimir, na Manastirinama i ostalim solinskim ambijentalnim lokacijama, u 59 festivalskih dana producirati ukupno 54 kulturna programa.

Program svečanog otvaranja 29. Solinskog kulturnog ljeta tradicionalno pripada Gradskoj glazbi „Zvonimir” Solin i gostima, a ove je godine posvećen pjesmama Tomislava Zuppe, velikog hrvatskog pjesnika čiji su stihovi, uglazbljeni od strane najvećih skladateljskih imena hrvatske zabavne glazbe, postali vječni hitovi u izvedbama Olivera Dragojevića, Josipe Lisac, Tereze Kesovije, Kiće Slabinca, Vice Vukova i Miše Kovača. Uz Gradsku glazbu „Zvonimir“ pod dirigentskim vodstvom mo. Tonća Ćićerića na koncertu pod nazivom „Moj galebe…“ kao solisti nastupit će Đani Stipaničev, Neda Parmać, Marsel Benzon i Kristijan Ordulj. Na programu su pjesme „Galeb i ja“, „Ča smo na ovom svitu“, „Četiri stađuna“, „Cvijet čežnje“, „Kapetane moj“, „Finili su mare bali“, „Pismo ćali“, „Malo misto“ i mnoge druge Zuppine uspješnice.

Nakon svečanog otvaranja,u glazbenom programu očekuje nas još 28 koncerata s područja zabavne, klasične, jazza, bluesa, etno i tradicijske glazbe. Ističemo koncerte Novih fosila, Prljavog kazališta, Željka Bebeka, Nene Belana & Fiumensa, Klape Šufit i Darka Rundeka. S nama je i ove godine bard hrvatske šansone Ibrica Jusić, a koncert u prekrasnom ambijentu ljetne pozornice u Gradini održat će i Metaklapa uz orkestarsku pratnju s izvedbama najpopularnijih pjesama Iron Maidena. Ovogodišnji Kawa Fest nam na Izletištu Jadro u tri festivalske večeri donosi koncerte sastava Kries, Veja, Ogenj, Zoster, Rolo, Dioniz, S.A.R.S. Foster i The Splitters.

U klasičnom glazbenom programu ističemo Festival komorne glazbe „Solin Classic“ na kojem će u tri koncerta nastupiti Zagrebački kvartet, violončelistički Duo Mussette, gitaristi Silvia Escamilla i Natan Zlodre te saksofonist Ivor Zlodre. Na klasičnom programu su i koncerti Splitskog gitarističkog kvarteta te koncert „Puccini Gala“, u povodu obilježavanja 100. godišnjice smrti talijanskog opernog majstora Giacoma Puccinija, na kojem će nastupiti tenor Bože Jurić Pešić, sopranistica Ana Petričević, bariton Jurica Jurasić Kapun i sopranistica Rahela Ujević, uz klavirsku pratnju Zorana Velića.

U jazz programu nastupaju Luis Bonilla i Svjetski jazz orkestar Glazbene mladeži s glazbenicima iz SAD, Costa Rice, Australije, Bugarske, Mađarske, Danske, Novog Zelanda, Finske, Meksika, Slovenije, Španjolske, Italije, Češke, Velike Britanije, Srbije i Hrvatske. Koncerte priređuju i jazz – fusion sastav Waveform iz Splita, internacionalni Marius Preda Evolution Trio, Filip Pavić Quartet i Petar Rogulj Quintet. Na ovogodišnjem Ljetu u programu je i jednodnevni Solin Blues Festival na kojem u inspirativnom ambijentu vrta Tusculum nastupaju eminentni hrvatski blues duo Charlie & Bell te Srdela Blues Band.

U programu etno i tradicijske glazbe očekuje nas koncert Zagreb Klezmer Trija, susreti dalmatinskih klapa „Klape na Kruniku” u Kučinama i „Vranjicu, ljubavi moja“ u Vranjicu, kao i tradicionalna večer izvornih dalmatinskih napjeva u Paraćevom dvoru pod nazivom „Zapivala tica mala” u izvedbi Pučkih pivača Gospe od Otoka i njihovih gostiju. Povodom obilježavanja 80. obljetnice smrti don Frane Bulića koncert tradicijskih napjeva na Manastirinama održat će sjajni vokalni ansambl „Pučki pivači Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu“, predvođen dirigentom Joškom Ćaletom.

Dramski program 29. Solinskog kulturnog ljeta donosi ukupno 9 dramskih naslova, a realiziran je u suradnji s eminentnim hrvatskim kazalištima. U srpnju nas tako očekuju predstave „Otvoreni brak“ Gala Teatra s Matijom Prskalo i Slavkom Juragom, „Agencija za sreću“ Teatra Gavran u režiji Mladene Gavran, „Ništa im neće bit’“ Kazališta Moruzgva s Ecijom Ojdanić i Franjom Maškovićem u režiji Tamare Damjanović te predstava „Fešta“ zagrebačkog Teatra Exit s Josipom Anković i Josipom Ledinom. Dramski kolovoz otvara još jedna Exitova predstava „Početak“ s Dijanom Vidušin i Draženom Šivakom, a zatim slijede predstave „Žene na rubu“ Kazališta Scena Gorica u režiji Marija Kovača, „Tere i Luce“ Kazališta Planet Art s Anjom Šovagović Despot i Natašom Janjić Medančić u režiji Marka Torjanca te predstava „Zagubljeni par“ Teatra Erato s Ksenijom Pajić i Sinišom Popovićem u režiji Milana Trenca.

U svojevrsnom off programu u Gradini je na rasporedu i trodnevni 2. Međunarodni festival stand-upa pod nazivom „Festivar komedije” kojeg organizira provjerena ekipa iz Splicke scene, na kojem nastupaju Goran Vinčić (HR), Andrija Dabanović (CG), Saša Turković (HR), Ante Travizi (HR), Tomislav Primorac (HR), Branko Krsmanović (BiH), Nikola Todoroski (MK), Ivica Lazaneo (HR), Marko Dejanović (HR), Tin Vodopivec (SLO), Srđan Olman (SRB) i Josip Škiljo (HR).

U književnom programu priredit će se promocija knjige Miloša Mandića „Pisma dida Miloša iz Prvog svjetskog rata“ te knjiga „Vlaška trilogija“ Ante Tešije, dok će se u plesnom programu naći folklorna večer pod nazivom „Večer Zagore“ i treće izdanje Međunarodnog festivala folklora. U likovnom programu na rasporedu je likovna kolonija „Boje rive moje“ u Vranjicu te izložba slikarice Mirjane Vuksanović u Galeriji Zvonimir.

Kao i proteklih godina, Solinsko kulturno ljeto priređuje i bogat dječji program s nizom dječjih dramskih i interaktivnih predstava, lutkarskih mjuzikala, likovnih radionica i dr.

Powered By EmbedPress

POSLJEDNJE DODANO: