POTPREDSJEDNICA DIP-a

Izborna šutnja se kršila

Vesna Fabijančić Križanić ,potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, za RTL je odgovorila je li zasad bilo nepravilnosti i kršenja izborne šutnje.

Novinarka RTL-a je navela slučaj u Zagrebu gdje muškarac nije mogao glasati jer nije bio na popisu, iako je njegova osobna iskaznica bila važeća. Fabijančić Križanić je rekla da im pošalju upit jer oni nemaju nikakva saznanja o tom gospodinu, ni ime ni prezime, niti na kojem je biračkom mjestu glasao.

Da je, recimo, u Zagrebu bilo izdano preko dvije tisuće plavih potvrda zbog takvih i sličnih slučajeva, a danas cijeli dan 90. Dakle, to je u tolikoj mjeri manje da je teško je sada reći kakvi su to izolirani slučajevi i koji su to razlozi. Je li gospodin doista ima važeću osobnu iskaznicu i nije mogao glasati, mi bismo mogli odgovoriti na to kad bismo znali kako ime i prezime gospodina, na kojem biračkom mjestu i onda bismo, naravno, s nadležnim tijelima Uprave, provjerili u čemu je problem, rekla je Fabijančić Križanić za RTL.

Na pitanje o kršenju izborne šutnje i nepravilnostima, Fabijančić Križanić je rekla da nepravilnosti nema i da je MUP dojavio kako je situacija mirna na biračkim mjestima.

Kršenja izborne šutnje je bilo, ali daleko manje nego i na prošlim izborima za EU parlament i na hrvatskim parlamentarnim izborima. Nešto prijava je bilo. Poznato vam je da je na ovim izborima kršenje izborne šutnje i kažnjivo, izjavila je Fabijančić Križanić.

Nadodala je da će DIP u narednim danima i tjednima razmotriti sve prijave kršenja izborne šutnje i podnijeti adekvatne mjere.

POSLJEDNJE DODANO: