ZADNJI KORAK

Potpisani ugovori s izvođačem i nadzorom na uređenju Žnjana: Radovi počinju ovaj tjedan!

Danas su u prostorijama Grada Splita potpisani ugovori između tvrtke Žnjan d.o.o. s predstavnicima izvođača radova te nadzorom na projektu uređenja Žnjanskog platoa. Početak radova očekuje se do kraja ovog tjedna, a izvođač odmah kreće s pripremnim radovima i uvođenjem u posao. Podsjetimo, za izvođača je odabrana tvrtka Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o., a vrijednost radova iznosi 45,5 milijuna eura bez PDV-a, dok je za nadzor nad radovima izabrana zajednica ponuditelja Geoprojekt d.d. i Sedra Consulting d.o.o. u iznosu od 183.980 eura bez PDV-a.

Žnjan će po realizaciji projekata koji su u tijeku postati druga najveća zelena površina u Splitu, a kako bi se to postiglo posadit će se 730 stabala i palmi te 12.815 autohtonih grmova i trajnica. Plan ozelenjivanja odrađen je od strane struke, a u izradi su sudjelovali i krajobrazni arhitekti te je u obzir uzeto i postojeće zelenilo. Tako će se ona stabla koja je, i gdje je to moguće, sačuvati, a neka će biti presađena.

-Potpisivanjem ugovora završen je opsežan proces priprema i do kraja ovog tjedna započinju radovi na rekonstrukciji i uređenju Žnjana, najvećem projektu u Splitu u posljednjih 45 godina. Čestitam izabranim tvrtkama, zahvaljujem svima koji su napravili izvrstan posao u opsežnim pripremama i siguran sam da ćemo uspješno  završiti ovaj veliki posao. Područje Žnjana će u narednom razdoblju biti veliko gradilište na kojem se odvija nekoliko paralelnih zahvata, stoga će biti potrebna dobra suradnja i koordinacija svih izvođača, strpljenje i razumijevanje građana, posebno stanovnika ovog dijela grada. Prije početka radova razgovarat ćemo s čelnicima obližnjih kotareva i obavijestiti ih o svim važnih informacijama za građane. Za nešto više od godinu dana na Žnjanu ćemo imati posve drugačiju sliku, ovaj prostor postat će druga najveća zelena površina u Splitu s oko 48.000 m2 zelenila, a Splićani će ponosno moći reći da imaju najljepšu plažu na Mediteranu s brojnim sportskim, glazbenim i kulturnim sadržajima koji će biti javni, uvijek dostupni i besplatni za sve. Veseli me što smo uspjeli dogovoriti da plaža za osobe s invaliditetom ostane otvorena i osigurana tijekom radova, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Svi procesi uspješno su završeni, sva dokumentacija je spremna uključujući i svih pet pravomoćnih dozvola, a proces je obavljen iznimno kvalitetno, što dokazuje i činjenica da nije bilo žalbi.

-Ovo je zadnji korak prije nego vidimo strojeve i radnike na žnjanskom platou i svi to jedva čekamo. Puno smo toga prošli da bismo došli do ovog trenutka.  Početak radova donosi nove izazove, ali tu smo da na njih odgovorimo i da napravimo sve što je u našoj moći, u koordinaciji s Gradom Splitom, izvođačem i nadzorom, da radovi prođu što bezbolnije za okolne stanare. Svjesni smo da će ih na trenutke radovi dekomodirati, ali će po završetku radova od toga i oni imati koristi. Molimo građane za razumijevanje tijekom radova, rekao je Antonio Ljubas, direktor tvrtke Žnjan d.o.o.

Izvođač radova je splitska tvrtka Lavčević, osnovana 1948. godine sa širokom paletom poslova u sektoru graditeljstva. U svom dugogodišnjem radu uspješno su realizirali  brojne objekte u Hrvatskoj i inozemstvu, od stambene gradnje, gradnje u turizmu, industrijskih objekata sve do raznih javnih objekata.

-Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost raditi na ovako važnom projektu i to upravo u našem gradu, velika je to čast, ali i obaveza. Tvrtka Lavčević sposobna je realizirati ovaj projekt u zadanim okvirima. Već smo napravili sve organizacijske, tehničke, komercijalne i kadrovske pripreme tako da smo u potpunosti spremni realizirati ovaj projekt. Zahvaljujem investitoru na ukazanom povjerenju te svom timu na odlično odrađenoj pripremi dokumentacije za prijavu, posebno direktoru Lavčević inženjeringa Ivi Raki koji je vodio taj proces, rekao je Mate Šakić, predsjednik Uprave Lavčević d.d.

Plaža za osobe s invaliditetom na Žnjanu ostat će otvorena tijekom trajanja radova. Sve dodatne informacije o prometnoj regulaciji kao i ostalim tehničkim detaljima koje su važne za građane i posjetitelje Žnjana bit će objavljene na  stranicama Grada Splita i tvrtke Žnjan d.o.o. u narednom periodu.

-Kao splitskoj firmi čast nam je i zadovoljstvo što sudjelujemo na ovako važnom projektu za grad Split. Dat ćemo sve od sebe da projekt dovršimo u zadanim rokovima, rekao je Mirko Smiljanić, predsjednik Uprave Geoprojekt d.d.

Podsjetimo, za projektiranje je zaslužan tim arhitekata iz arhitektonskog biroa ‘Ante Kuzmanić’.  Radovi na svih pet faza vremenski se preklapaju, a sam izvođač odredit će dinamiku te redoslijed radova, dok će se šesta faza raditi odvojeno s obzirom na to  da obuhvaća područje pod koncesijom hotela Split.  Po završetku radova, na Žnjanu će biti brojni javni sadržaji poput šetnice, biciklističkih staza, uređenih plaža, dječja igrališta, razna sportska igrališta, kao i amfiteatar za kulturna i glazbena događanja, a uz to je predviđeno i 11 paviljonskih ugostiteljsko-turističko-rekreacijskih građevina, kao i razni popratni sadržaji za posjetitelje. Predviđeno vrijeme trajanja radova je 289 dana za sve faze osim 2. fazu, koja uključuje i izgradnju podzemne garaže s 530 parkirnih mjesta te je tu, zbog složenosti radova, rok 365 dana.

POSLJEDNJE DODANO: