TRI I POL GODINE NAKON

Ministar Malenica svečano otvorio obnovljenu zgradu Općinskog suda u Splitu

Ministar pravosuđa Ivan Malenica otvorio je obnovljenu zgradu Općinskog suda u Splitu.

U obnovljenoj zgradi radit će više od 300 zaposlenika, od kojih je 68 sudaca.

U prizemlju objekta nalazi se prostor za pravosudnu policiju,  svaka sudnica ima i „crveno dugme“ za slučaj  incidenta. uz brojne kabinete i sudnice, uređena je i jedna velika raspravna sudnica. Također postoji  soba za prepoznavanja, te tri prostorije s video linkom.

Obnova zgrade općinskog suda trajala je tri i pol godine a sredstva u iznosu od 12,5 milijuna eura osigurala je Kraljevina Norveška.

Općinski sud u Splitu, u novoj zgradi na adresi Gundulićeva 27 od jutros je u funkciji za građane i u potpunosti je spojen na e-spis, potvrdio je predsjednik Općinskog suda u Splitu Dražen Maravić.

Na otvaranju je bio potpredsjednik Sabora Ante Sanader, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške Helge Klouman Marstrander, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, gradonačelnik Ivica Puljak, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te brojni drugi uzvanici. 

Ministar Malenica u ime investitora i nositelja projekta kazao je kako je zgrada dio mozaika vizije modernog pravosuđa bližeg građanima. 

– Ne govorim samo o dostupnosti zgrada, već o učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu kojem građani vjeruju. Ulaganje u infrastrukturu za nas u ministarstvu pravosuđa i uprave nikada nije predstavljalo puku investiciju, već okvir za kvalitetnije uvjete rada i promjene koje trebaju biti vidljive u rezultatima radova sudova. Vrijednost investicije je 12,4 milijuna eura, ali je daleko vrjednija jer su zahvaljujući potpori Norveške, nakon 17 godina vratili sud u centar grada. Projekt se suočio s brojnim izazovima i promjenama, koje su, unatoč svemu, rezultirale boljim rješenjem za sud. Nadogradnjom trećeg kata smo osigurali dostatne kapacitete za sve potrebe suda i u još jednom gradu formirali trg pravde.

Također je rekao kako smatra da vanjske promjene moraju biti praćene promjenama iznutra, jer milijun i pol predmeta prolazi kroz pravosudni sustav, a isto toliko ljudskih sudbina. 

– Zato ministarstvo ne ulaže samo u segmente pravosuđa već provodi cjelovite promjene koje obuhvaćaju investicije, bolju organizaciju i kvalitetnije propise. Promjenama ključnih propisa stvorili smo preduvjete za brže i učinkovitije sudske procese, a te normativne promjene pratile su digitalna rješenja – rekao je te dodao kako je važan segment upravljanja ljudskim potencijalima u pravosuđu rast plaća kojim nisu samo korigirali “zatečeno stanje stagnacije”, već su novim zakonodavnim rješenjima otvorili mogućnost za nove perspektive. 

POSLJEDNJE DODANO: