ANALITIČKA PROJEKCIJA

Porasle cijene nafte potaknute špekulacijama o smanjenju opskrbe

Cijene nafte su danas porasle na međunarodnim tržištima, dosegnuvši iznad 83 dolara po barelu. Taj porast je potaknut špekulacijama da će vodeći proizvođači nafte smanjiti opskrbu tijekom drugog tromjesečja, možda čak i dulje, prenosi INDEX.HR.

Na londonskom tržištu, cijena barela s rokom isporuke u svibnju porasla je za 1,43 dolara u odnosu na prethodni dan, dosegnuvši 83,34 dolara. Trgovina ugovorima s rokovima isporuke u travnju zaključena je po cijeni od 83,62 dolara.

Na američkom tržištu, cijena barela danas je skočila za 1,54 dolara, dosegnuvši 79,80 dolara. Trgovci su sve više uvjereni da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ograničiti opskrbu tijekom drugog tromjesečja, a odluka bi trebala biti donesena idući tjedan.

Analitičari ističu da bi ograničavanje opskrbe do kraja godine poslalo snažnu poruku na tržište i podiglo cijene. Međutim, ako bi ograničenja bila primijenjena samo do kraja drugog tromjesečja, cijene se ne bi značajno promijenile, budući da je ta mogućnost već uzeta u obzir.

Istraživanje Reutersa pokazuje da je OPEC u veljači povećao proizvodnju za samo 90 tisuća barela dnevno u odnosu na siječanj. Također, Saudijska Arabija ne planira značajnije mijenjati cijene nafte koju prodaje azijskim kupcima u travnju.

OPEC je izvijestio da se cijena barela košarice nafte njegovih članica nije značajno promijenila u četvrtak, zadržavši se na 82,01 dolaru.

POSLJEDNJE DODANO: