OBRATITE SE LJEČNIKU

Popularni kozmetički proizvodi mogu izazvati rak: Neke od njih koriste i Hrvati

Korisnici jedne popularne kreme protiv akni nedavno su upozoreni na opasnosti koje sadrži njihov omiljeni proizvod. Naime, neovisni laboratorij Valisure Američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) poslao je analizu u kojoj stoji da su razine kancerogenog benzena barem 12 puta veće od FDA-inog ograničenja, prenosi Daily Mail.

Benzen je kancerogen koji se povezuje s karcinomima poput limfoma i leukemije, pokazalo je istraživanje kalifornijskog sveučilišta Berkeley. No unatoč opasnostima, kemikalija je sveprisutna – može se pronaći u ispušnim plinovima iz automobila, dimu od cigareta, a u zrak ga ispuštaju čak i plinski štednjaci, upozorila je Kelly Dobos, znanstvenica sa Sveučilišta Cincinnati.

A Valisure je sad otkrio da se benzen nalazi i u kozmetičkim proizvodima koje koriste milijuni ljudi. Daily Mail izdvojio je četiri kategorije, piše jutarnji.

  • Proizvodi protiv akni

Neki od proizvoda koje je testirao Valisure sadržavali su barem 800 puta više od preporučenih razina benzena, dijelom zbog činjenice da proizvodi sadrže kemikaliju zvanu benzoil-peroksid. Ona se koristi u brojnim tretmanima za akne, a može se pronaći u sredstvima za pranje lica i kremama koje su dostupne na liječnički recept ili su pak u slobodnoj prodaji. Obično se nalazi u gelu, čiji je cilj na površini kože smanjiti količinu bakterija koje uzrokuju akne.

Kad se benzoil-peroksid izloži toplini, on prolazi kroz kemijsku promjenu i pretvara se u benzen.

Neki proizvodi protiv akni za koje je utvrđeno da sadrže sporan sastojak su ProActiv, Clearasil, PanOxyl, Walgreens, Cera Ve, Clinique, Target‘s Up & Up i Walmart‘s Equate Beauty tretman za akne.

Neke od ovih proizvoda protiv akni, kao što je Proactiv Emergency Blemish Relief, trebalo bi držati u hladnjaku, preporučuje Američko društvo za akne i rozaceu. No i druge je poželjno čuvati na hladnom i suhom mjestu jer visoke temperature mogu potaknuti kemijsku reakciju koja proizvodi benzen.

  • Kreme za sunčanje

Studija iz 2022. godine uzorkovala je 661 kremu za sunčanje s potpisima 108 robnih marki, a benzen je pronašla u njih 192 (29 posto). Na crnoj listi našli su se kreme za sunčanje u spreju te losioni, ali i gelovi za poslije sunčanja marki Garnier, Bioderma, LaRoche-Posay, L‘Oreal, Coppertone, Banana Leaf i Neutrogena.

Jedna robna marka može imati vrlo visoke razine benzena u jednoj seriji, dok se on u drugoj ne može otkriti – kaže Kaury Kucera, glavni znanstveni direktor Valisurea i koautor studije.

Za razine benzena u kremama za sunčanje ‘krive‘ su nečistoće u opskrbnom lancu – rekao je David Light, suosnivač Valisurea.

Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije identificirala podrijetlo benzena u ovim proizvodima, ali je izvijestila da bi ono moglo imati veze s kemikalijama iz proizvodnog procesa.

Ova kontaminacija može biti povezana s neaktivnim sastojcima kao što su karbomeri (sredstva za zgušnjavanje), izobutan (pogonsko sredstvo u spreju) ili druge komponente proizvoda napravljene od ugljikovodika – priopćio je FDA.

  • Šamponi za suho pranje kose

Čak 70 posto suhih šampona koje je 2022. testirao Valisure bili su pozitivni na benzen. Regulatori vjeruju da je kemikalija dospjela u proizvode tijekom procesa proizvodnje.

Benzen je pronađen i u diskontnim te skupim markama – od Batitse i Not Your Mother‘s do Pureology i Kerastase, a nakon što su objavljeni rezultati istraživanja, s polica su povučeni proizvodi Dove, Bed Head, Nexxus, Suave i Tresemmé.

Ako ste koristili sporne šampone za suho pranje, obratite se svom liječniku – apelirao je Britton Trabert, epidemiolog s instituta Huntsman Cancer.

  • Sredstva za dezinfekciju ruku

U srpnju 2022. istraživači sa Sveučilišta u New Yorku pronašli su benzen u 31 posto od 200 testiranih sredstava za dezinfekciju ruku. Testovi su provedeni nakon što je FDA 2021. godine upozorila na benzen u sredstvima prvenstveno proizvedenima u Meksiku i Kini.

Neki od brendova koji su sadržavali benzen su Artnaturals, Scentsational Soaps & Candles, TrueWash, Born Basics i Puretize. Tvrtke Artnaturals, Scentsational Soaps & Candles, Star Wars Mandalorian i Born Basic povukle su svoje proizvode s polica.

Kao znanstvenik, potrošač i otac petero djece koja koriste sredstva za dezinfekciju ruku, bio sam šokiran kad sam uopće vidio prisutnost benzena u toliko mnogo proizvoda – izjavio je David Light, suosnivač Valisurea.

Epidemiolozi sa Sveučilišta Utah smatraju da je benzen vjerojatno dospio u proizvode tijekom procesa pročišćavanja sredstva za dezinfekciju u kojem se koriste benzen i proizvode izvedene iz benzena, no isti bi trebali nestati kad se proizvod stavi u boce.

POSLJEDNJE DODANO: