STIGLI REZULTATI O RADOVIMA U LUCI

Pomorski redari prekoračili ovlasti: Inspekcija utvrdila kako je Lučka uprava postupala sukladno zakonu

Poznata je periptetija u splitskim gradskim krugovima o slučaju građevinskih radova koje je na Rivi izvodila Lučka uprava Split. Tema je to bila na koju je žestoko reagirao dogradonačelnik Bojan Ivošević prozivajući Lučku upravo o nelegalnom izvođenju radova zbog nedonošenja Uredbe Vlade koja se odnosi na izvođenje radova na pomorskom dobru. Splitski pomorski redari tako su prijavili Lučku upravu zbog radova na Rivi.

E sad s obzirom da pravilnik ne vrijedi, uredbe nema, a nikakva građevinska dozvola nije zatražena za zahvat na slikama zanima me koliko dugo će trebati Lučkoj kapetaniji Split da sa svog prozora uoči da Lučka uprava Split ispred ureda im izvodi nelegalne radove na pomorskom dobru. Ne treba spominjati da je na čelu oba pravna subjekta HDZ.

Nema boljeg predizbornog šamara HDZ-u od činjenice da ni Lučka uprava Split, kojoj je osnivač Vlada Republike Hrvatske, se ne drži zakona kojeg su donijeli jer su blokirali cijelu obalu – pisao je u svojim statusima dogradonačelnik Ivošević.

A sada su stigli rezultati inspekcijskog nadzora o spomenutim građevinskim radovima upravo iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Iz dopisa je vidljivo kako pomorski redari koji su prijavili ‘’sporni’’ slučaj, nemaju nadležnost.

Pomorski redar ima pravo nadzora samo na pomorskom dobru u općoj upotrebi, a ne i na lučkom području koje predstavlja posebnu upotrebu pomorskog dobra, stoji u dopisu.

Također, navodi se kako se ne radi o gradnji već o radovim za održavanje ‘’lučke podgradnje što Lučka uprava Split kao korisnik luke ima i zakonsku obvezu’’.

Konačno, inspekcija je utvrdila kako u navedenom slučaju nema nezakonitih postupanja od strane Lučke uprave Split te predlaže Ministarstvu ukidanje rješenja.

Stoga se predlaže Ministarstvu poduzimanje mjera ukidanja rješenja po kojima su pomorski redari, koji su uredovali na lučkom području, stekli ovlasti nadzora pomorskog dobra, a radi prekoračenja ovlasti sve temeljeno na čl.161.st.1.t.5. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama – stoji u zadnjem pasus kojeg je potpisao inspektor Ivica Čikotić.

POSLJEDNJE DODANO: