PRIČA O IVANU ŠIPIĆU

Politički su ga odstranili iz HDZ-a, a sad je došao na čelo jednog Ministarstva u HDZ-ovoj Vladi s Domovincima

Da se Cetina umjesto krškim krajolikom probija do Zagreba, bio bi to prvorazredan intro redaka o novom ministru novog ministarstva. Bivši triljski gradonačelnik koji je okrenuo leđa HDZ-ovim kolegama i propagiranju njegovog tadašnjeg šefa, premijera i aktualnog mandatara Andreja Plenkovića, u novoj Plenkovićevoj Vladi bit će jedan od njegovih užih suradnika. Na lađi Domovinskog pokreta, Cetinom koja prolazi kroz devetu izbornu jedinicu i uđe u dio desete, došao je prvo do Sabora, a onda u postizbornim dogovorima Domovinaca i HDZ-a i do fotelje ministra. Ivan Šipić bit će na čelu Ministarstva demografije i iseljeništva.

U lokalnu politiku otisnuo se 2001. kao član Poglavarstva Grada Trilja. Za gradonačelnika Trilja prvi put je izabran 2008. godine, a Triljani su ga potom tri puta izravno birali za prvog čovjeka Grada. Odlasku iz HDZ-a presudilo je što je Šipić bio aktivni protivnik ratifikacije Istanbulske konvencije i jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su u saboru glasali protiv. I danas je naziva bezbožnom tvrdeći da su jedno prava žena i njihova zaštita, a drugo je uvođenje kroz sve institucije “puzajućeg zla”. o temi ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru za koju je glasala i većina HDZ-ovaca. U klupama na Markovu trgu sjedio je u mandatu od 2016. do 2020. godine kao zamjenik Nediljka Dujića, tadašnjeg čelnika HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji i aktualnog direktora “Hrvatskih šuma”.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Rodna ideologija to jest. Naša djeca nisu “ono” i naši roditelji nisu rod 1 i rod 2, već otac i majka. Baš takve podle kombinacije uništavaju našu obitelj – rekao je Šipić prije izbora za Parlament. Njegov stav prouzrokovao je odstrijel u politici, ali kako se jasnim stavovima može do cilja dokazao je ovaj rođeni Triljanin kada je osnovao svoju nezavisnu listu, osvojio nekoliko mandata u Gradskom vijeću premda je on izgubio bitku za gradonačelnika sa svojim dotadašnjim zamjenikom, ali opet ostao odlučujuća struktura u vijeću u koaliciji s Mostom. Osvojio je pet vijećničkih mandata i u koaliciji s dva Mostovca ima većinu u Gradskom vijeću koje ga je izabralo za predsjednika.

Prije posljednjih se izbora pridružio Domovinskom pokretu, a bio je taj koji je najviše govorio o demografiji.

– Pronatalitetna i povratnička politika bit će u fokusu djelovanja stranke Domovinskoga pokreta te ćemo inzistirati na donošenju dugoročne populacijske politike koja bi obvezivala sve nositelje vlasti na dugi rok. Sve druge politike su uzaludne ako se ovakav demografski trend nastavi jer nas neće biti.

Nije na odmet spomenuti kako je tijekom prošle izborne kampanje za predsjednika Republike Hrvatske, kada je kandidatkinja HDZ-a bila Kolinda Grabar-Kitarović, u Trilju, kojim je upravljao Šipić, održan koncert njezina protukandidata Miroslava Škore, što je vjerojatno jedan od detalja koji HDZ-ovi teologu iz Vedrina nisu mogli oprostiti.

POSLJEDNJE DODANO: