"KONTROVERZNI VIDEOZAPISI ZA ODRASLE"

Policija upozorava na novi oblik ucjenjivačke prijevare: Nepoznata osoba predstavlja se kao “Svevideće oko”

Hrvatska policija upozorila je građane da budu oprezni nakon što je u jednom danu zaprimila niz dojava o pokušajima prevare putem e-maila. Nepoznate osobe kontaktirale su građane tražeći novčanu naknadu pod prijetnjom objavljivanja navodno “kontroverznih videozapisa za odrasle”.

Policija ističe da je riječ o phishing kampanji u kojoj se, u zamjenu za brisanje poruka i videozapisa, od žrtava traži uplata na Bitcoin račun u iznosu od 950 eura. Nepoznati pošiljatelj, koji se predstavlja kao haker, “Veliki Brat” ili “Svevideće oko”, tvrdi da je došao u posjed osjetljivog materijala te prijeti objavljivanjem na internetu.

Građanima koji su zaprimili takve e-mailove, policija preporučuje da ne nasjedaju na prijetnje i da nikako ne uplaćuju novac pošiljatelju. Također, savjetuje se da se poruke brišu kako bi se spriječila daljnja komunikacija s prijevarama.

Ukoliko je netko već uplatio novac, policija poziva na trenutačno prijavljivanje slučaja. Dodatno, građanima se preporučuje da ne dijele svoje korisničke podatke i lozinke te da ih, ako su to već učinili, odmah promijene kako bi zaštitili svoje osobne informacije od zloupotrebe.

Policija će nastaviti pratiti situaciju te poduzimati mjere kako bi identificirala počinitelje ovakvih prijevara i spriječila daljnje pokušaje obmane građana.

POSLJEDNJE DODANO: