VRHUNAC SE OČEKUJU U SRPNJU

Početak turističke sezone u Splitu: Kulturna baština i dobra hrana u fokusu

S početkom lipnja ulazimo u glavnu turističku sezonu. Vrhunac se, naravno, očekuje u srpnju i kolovozu, a početak lipnja uglavnom koriste turisti koje ponajprije privlače naša kulturna baština i dobra hrana. U Splitu bi, primjerice, takve goste htjeli tijekom cijele godine.

U samome središtu grada već se teško mogu sresti domaći. Oni su svoj grad prepustili turistima. Ovakvi prizori još su rijetki, no najava su onoga što nas čeka.

Gradske vlasti ograničile su rad ugostiteljskih objekata do ponoći, međutim nemaju ovlasti ograničiti rad trgovina s rashlađenim pićima.

– Pretpostavka je da će se opskrbit alkoholom i ići po plažama, po klupama ili će otići u neki od noćnih klubova, ali ako budu već vidno alkoholizirani. Ne znam koji će ih klub pustit unutra, rekla je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK-a.

Za sada većina turista stigla je u Split zbog grada koji osim plaža i mora može pružiti još mnogo toga. 

– Više su ovako stariji ljudi koji vole izbjegavati gužve dođu ovako malo ranije razgledati grad nema još tih partijanera i to, više ovako opuštenija atmosfera, samo su neke od reakcija.

– Prekomorski turisti su se vratili ima dvije godine u značajnom broju i oni čine splitski brend turizma drugačijim od ostatka države, mi imamo turizam 9 mjeseci ovo je nešto što ne možemo promatrati u kontekstu ljetnog turizma kupanja mora nautike Split je zapravo sada jedna turistička činjenica, kaže Leo Nikolić, turistički vodič.

A u toj turističkoj činjenici, Splitu, ove sezone najveća gradska plaža je gradilište, ne nazire se trajno rješenje prometnih gužvi do trajektne luke i, što je najvažnije, još se ne zna kakav mi to turizam i kakve goste želimo, piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: