DOŠAO JE U RADISSON BLUE

Plenković u Splitu dočekao Ursulu von der Leyen, na Gripama je skup pučana pred europske izbore

Predsjednik HDZ-a, tehnički premijer u Vladi i novi mandatar Andrej Plenković u popodnevnim je satima u splitskom hotelu Radisson Blu govorio bivšim stažistima zaklade Robert Schuman u sklopu aktivnosti koje prethode današnjem predizbornom skupu Europske pučke stranke na Gripama.

U skladu sa simboličkim nasljeđem čovjeka čije ime nosi naziv zaklade, u prvi je plan stavio važnost europskog jedinstva spominjući rusku agresiju na Ukrajinu kojoj Europska unija duguje solidarnost.

Zahvalio se Ursuli von der Leyen na svemu što je učinila za EU kao predsjednica Komisije. Svoj govor je završio nabrajanjem uspjeha Hrvatske u sve užoj integraciji u EU, od uvođenja eura pa sve do ulaska u Schengen.

Plenković je kazao kako je Ursula puno puta bila u Hrvatskoj, a općenito joj daje punu podršku u njenom europskom putu.

– Hvala joj na podršci. I njoj, i Komisiji, i potpredsjednici Dubravki Šuici, koja je na mjestu broj 2. HDZ-ove liste za EU izbore. Obje su podržale ključne stvari za Hrvatsku, radili smo naporno i ostvarili ciljeve, priključivši se Schengenu i Euro zoni. Jedina smo zemlja od širenja EU koja je to ostvarila istog dana. Komisija je bila tu i nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. Ostvarili smo milijardu i 300 milijuna eura iz fonda solidarnosti koji je bio jako važan za obnovu. Za vrijeme COVID krize, brzo su poduzete potrebne aktivnosti i koordinacija dok je Hrvatska predsjedala Vijećem. Radili smo zajedno kako bi odgovorili na najveću pandemiju u zadnjih 100 godina. S mjerama koje su pomogle građanima i ekonomiji stvorili smo okvir za snažnu podršku zemljama članicama koje su održale socijalnu koheziju, sigurnost naših građana.

Radili smo i na održavanju cijena energenata u krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu. Pružili smo pomoć svima kojima je bila potrebna. Ovaj okvir europske pomoći potrebnima omogućio nam je da držimo društvo na okupu. Napravili smo najbolje u okolnostima u kojima smo se našli – kazao je tehnički premijer.

Tvrdi i kako je jedan od glavnih ciljeva Vlade bilo povlačenje europskih sredstava, a u prvi je plan stavio izgradnju Pelješkog mosta po tom pitanju.

Za mene je važno da u ovoj kampanji radimo za jaku Europu koja brani demokraciju, pospješuje prosperitet i osnažuje sigurnost. Mnogo je toga na kocki. Kao što je premijer kazao, ujedinjena Europska unija omogućila je da možemo micati planine. Vrlo dobro se sjećam vrlo uspješnog predsjedanja Hrvatske i bliske suradnje koju smo imali u borbi protiv virusa i pandemije – rekla je Von der Leyen.

Važno je da su europski građani neustrašivi i svjesni ovog miješanja. Neka imaju na umu da želimo zaštititi Europsku uniju takvu kakva je – podvukla je i mlade pozvala da odlučuju na tim izborima.

Kasnije je u društvu Plenkovića prošetala niz Marmontovu preko Rive, da bi kavu, tradicionalno, popili u Antiqua.

POSLJEDNJE DODANO: