IZUZETNA VIZIJA

Pionirka hitne helikopterske službe: Inspirativna priča o Jeleni Aranzi

U središnjem Dnevniku HTV-a, gledateljima je predstavljena inspirativna priča o Jeleni Aranzi, 35-godišnjoj doktorici medicine i voditeljici Ispostave Hitne medicinske pomoći Solin. Ona nije samo stručnjakinja u svojoj domeni već i prva žena koja je aktivno radila u hitnoj helikopterskoj službi na otoku Braču.

Jelena je istaknula da ju je motivirala želja za sudjelovanjem u nečem novom i naprednom u pružanju hitne medicinske pomoći. Također, željela je dokazati da ima mjesta i za žene u ovom zahtjevnom poslu. Njezino iskustvo i strast prema zrakoplovstvu, kao i aktivno učešće u tečajevima prve pomoći, dodatno su je pripremili za ovaj izazov.

Kada stigne poziv za pomoć, Jelena se bez oklijevanja ukrcava u helikopter. S svjesnošću da je svaki trenutak bitan u spašavanju života pacijenta, hrabro donosi odluke i djeluje brzo, čak i pod ekstremnim uvjetima letenja. Ističe kako je rad u visinama zahtjevniji, ali isto tako naglašava važnost timskog rada i koordinacije, posebice s pilotima koji pažljivo provjeravaju meteorološke uvjete.

– Pacijent je pred vama, borite se za njegov život. Cilj je isti i u zemaljskoj i u hitnoj helikopterskoj službi, a to je zbrinuti pacijenta najbolje što se može u zadanim uvjetima. Znači cilj je isti, ali ipak zahtjevnije je raditi u visinama. Nema stajanja, nema traženja pomoći na bilo koji način. Meteo uvjeti otežavaju i let i rad.

Dodala je kako posada koja leti, i zbrinjava pacijente, treba imati određene crte osobnosti.

Ja bih rekla i hrabrost i odlučnost za pravovremene odluke, koje se donose u zraku. Leti se i po svakakvom vremenu, pa je onda zapravo i to iskustvo jedno dodatno iskustvo, jer treba pacijentu pomoći, ali treba zapravo i nekako čini mi se suzbiti strah. Tu su piloti koji za svaki let provjere meteouvjete, da vide je li se može poletjeti na određenu zadaću – istaknula je Jelena.

Jelena trenutno prolazi kroz intenzivan program obuke kako bi bila potpuno spremna za sve izazove koje donosi ovaj posao. Osim teorijskog i praktičnog dijela letačke obuke, sudjeluje i u simulacijama mogućih nezgoda helikoptera. Važnost obuke naglašava i kroz medicinski aspekt, kao i važnost uloge tehničara u podršci pilotu.

Prošli smo već dio obuke sredinom veljače, imali smo pripremni dio psihologije letenja, određena komunikacija i standardni postupci u helikopteru. Danas smo imali cijeli dan teoretski dio letačke obuke. Sutra i prekosutra imamo u Sinju praktični dio. Nakon toga imamo još medicinski dio treninga i tehničari imaju svoj dio treninga u vezi meteouvjeta, navigacije da budu pomagači pilotu u navigaciji po potrebi – dodala je dr. Aranza.

Spremnost Jelene Aranza za hitne situacije jasno je izražena, a njezin primjer hrabrosti i odlučnosti inspirativan je kako za kolege u struci tako i za širu javnost.

POSLJEDNJE DODANO: