VRUĆI PETAK PRED NAMA

Petak donosi vrhunac vrućine, od vikenda nestabilno vrijeme

Toplinski val dosegnut će svoj vrhunac u djelomice sunčan petak. Zatim u unutrašnjosti od vikenda nestabilnije uz pad temperature. Lokalno izraženiji pljuskovi, pa i nevrijeme vjerojatniji su u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Od subote do ponedjeljka prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar. – piše HRT.

I na moru će početkom radnog tjedna biti nestabilno, lokalno i uz neverine. No petak i vikend bit će većinom sunčani, uz mogućnost za pokoji pljusak uglavnom na sjevernom Jadranu potkraj nedjelje. Nakon umjerenog sjeverozapadnjaka u ponedjeljak će nakratko zapuhati umjerena do jaka bura. Temperatura zraka postupno niža.

Danas su vremenske prilike bile prave ljetne – sparina, obilje sunca te vrućina. Već je jutro bilo toplo, osobito na obali. Tako se primjerice u Splitu temperatura nije spuštala ispod 28 stupnjeva. Dnevna je temperatura pak u većini krajeva bila iznad 30, samo se nad središnje krajeve spustio malo svježiji zrak pa su vrijednosti bile malo niža. 

Sutra će se Italiji sa zapada približiti frontalni sustav, dok će nad Hrvatskom dotok vrućeg zraka još pojačati. Stoga će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i toplo, uz najnižu temperaturu od 21 do 23 stupnja. 

Popodne povremeno umjerena naoblaka. Temperatura će porasti na vrijednosti između 37 i 39. Vjetar uglavnom slab, kao i u mnogim mjestima središnje Hrvatske, koja će biti djelomice sunčana. Više oblaka u drugom dijelu dana, a lokalno može biti i pokojeg izraženog pljuska s grmljavinom, ponajprije uz granicu sa Slovenijom. Na vrhuncu toplinskog vala, najviša temperatura oko 36.

Na zapadu zemlje vrijednosti će biti malo niže. Veći dio dana bit će djelomice, na obali i pretežno sunčano. Popodne, odnosno navečer, mogući su neverini. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Uz većinom sunčano vrijeme, najizraženija vrućina očekuje se u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti gdje će vrijednosti ponegdje dosegnuti i 40 stupnjeva. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. More temperature od 24 do 26 stupnjeva, malo do umjereno valovito.

Slično kao i na krajnjem jugu gdje će noću i ujutro popuhivati burin, a danju maestral. Prevladavat će sunčano i bit će vrlo toplo već od jutra jer se u većini mjesta temperatura neće spustiti ispod 25.

Za vikend u unutrašnjosti pad temperature. Bit će promjenljivo i nestabilno. Ponegdje može biti i nevremena, osobito u sjevernim krajevima. U unutrašnjosti Dalmacije još u početku bez oborine, a od ponedjeljka i ondje nestabilnije. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Subota će na Jadranu biti većinom sunčana, ali manje vruća. Od nedjelje lokalnih nestabilnosti može biti ponegdje na sjevernom Jadranu, zatim gotovo svugdje. Umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak potkraj nedjelje će na sjevernom Jadranu okretati na umjerenu do jaku buru koja će se u ponedjeljak proširiti na veći dio Jadrana. Temperatura u blagom padu. – piše HRT.

U ovako vruće dane ne zaboravite i na ljubimce kojima je također potreban hlad, odmor i osvježenje.

POSLJEDNJE DODANO: