"ISPOD MORA, ISPOD ZEMLJE"

Modra špilja slavi 140 godina: Jedinstvena izložba fotografija u bivšem vojnom tunelu

Povodom 140. godišnjice otkrića Modre špilje na Biševu, Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije pridružila se proslavi organizirajući izložbu podvodne fotografije pod  nazivom “Ispod mora, ispod zemlje” u bivšem vojnom tunelu „Gatula“ na Biševu. Izložbu su  u četvrtak svečano otvorili direktorica Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije,  Ivana Vladović, župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnica Komiže  Tonka Ivčević. Izložba prikazuje prizore podmorja Viškog arhipelaga te ostalih dijelova  jadranskog akvatorija. Autori fotografija su Dalibor Andres, Danijel Frka, Ivana GrgićDamir Zurub, Marjan Radović, Srđan Vrančić i Božidar Vukičević koji već godinama  vjerno bilježe i dokumentiraju podmorski svijet Jadrana. Riječ je o najboljim podvodnim  fotografima čije su fotografije mahom osvajale prva mjesta na svjetskim natjecanjima, a čiji je  rad prepoznat brojnim domaćim i međunarodnim nagradama.  

Ovu posebnu godišnjicu Modre špilje odlučili smo spojiti s umjetnošću, a ovaj put to je  umjetnost naših podvodnih fotografa i zahvaljujem im od srca na ovim prekrasnim prizorima  koje su za nas zabilježili. Na ovome projektu pridružila su nam se najveća imena podvodne  fotografije, čak i oni koji ne znaju mnogo o fotografiji znaju što ova imena znače i predstavljaju.  Ovom izložbom željeli smo pokazati kako turizam treba biti nešto što oplemenjuje našu  prirodu, kulturu i nasljeđe, a upravo je umjetnost ta poveznica koji sve to spaja u jednu lijepu  priču. Također, želimo se pokloniti našoj prirodnoj baštini i poželjeti dobrodošlicu svima koji  žele otkriti suštinu Dalmacije koja je nježna, puna tragova povijesti i divnih krajolika i takvu  je sačuvati za sve buduće generacije – izjavila je Vladović.  

Župan Boban pridružio se čestitkama na organizaciji ovakvog jedinstvenog događaja i naglasio  kako je Komiža uistinu biser hrvatskog Jadrana. 

Puno je toga neobično ovdje na Komiži i na Biševu, već pri prvim taktovima limene glazbe i  klapske pjesme vratilo me je u seriju „Malo misto“, po meni jedna od najboljih serija na ovim  prostorima. A onda se vratim u realnost i vidim da nismo u „Malom mistu“ već u biseru  hrvatskog Jadrana, Komiži. Ovdje se trenutno odvija toliko događaja, festival mora Rota  Palagruzona, izložba „Ispod mora, ispod zemlje“, 140. obljetnica Modre špilje… Zbog toga  zahvaljujem prije svega fotografima na tome što će nam pružiti jedinstvenu priliku da vidimo  što se nalazi „u zemlji i pod morem“. A vi mediji, ono što danas vidite i zabilježite, prenesite  dalje u svijet jer ovo je uistinu ljepota Hrvatske – rekao je Boban.  

Ivčević je istaknula kako se ova izložba održava u sklopu Festivala mora Rota Palagruzona,  najvažnijeg događaja za sve Komižane.

Ova izložba odlično se nadopunjuje s Festivalom mora Rota Palagruzona koji slavi naše ribare  na koje smo itekako ponosni i koji stoljećima ribare otokom Palagružom i viškim arhipelagom.  Zahvaljujem se svim autorima koji su ustupili fotografije, imat ćemo cijelo ljeto prekrasnu  izložbu u tunelu Gatula na Biševu i svakako pozivam sve Komižane i ostale posjetitelje da  obiđu ovu jedinstvenu izložbu – zaključila je gradonačelnica Komiže.  

Ovoj velikoj i značajnoj obljetnici pridružili su se i profesor emeritus, pjesnik i moreplovac  Joško Božanić koji se okupljenima obratio recitacijom na komiškom dijalektu te kurator  izložbe i urednik fotografije u Slobodnoj Dalmaciji Matko Biljak kao i brojni drugi uzvanici.  

Nakon svečanog otvaranja izložbe uslijedila je veslačka regata od Komiže do uvale Mezoporat  na Biševu. Fotografije će u tunelu biti izložene sve do 1. listopada 2024. te će izložba do tada  biti otvorena za sve posjetitelje. Ova lokacija je zaista posebna zbog svog povijesnog značaja,  a sam otok Biševo predstavlja prirodnu oazu koja savršeno odgovara tematici izložbe. Za  otkriće Modre špilje zaslužan je bečki slikar Eugen Baron Ransonnet koji ju je 1884. godine  otkrio tijekom svoje ronilačke ekspedicije. Njegovo otkriće označilo je početak turizma u  Dalmaciji, a Modra špilja postala je od tada nezaobilazna atrakcija Jadrana. Od 1951. zaštićena  je kao geomorfološki spomenik prirode, a karakterizira ju svjetlosni fenomen koji stijenama i  morskom dnu daje nebesko plavu boju koja nijednog posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim.

POSLJEDNJE DODANO: