PONOS HRVATSKE

Papa Franjo održao privatnu audijenciju za Vatrene

U dvorani Pavla VI u Vatikanu održana je privatna audijencija kod Svetog Oca, pape Franje, za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), predvođenu predsjednikom Marijanom Kustićem.

Papa Franjo obratio se hrvatskoj delegaciji prigodnim govorom, istaknuvši važnost timskog duha u nogometu i društvu.

Dok vi igrate nogomet, momčad ste i imate čast predstavljati vaš narod. Upravo ovo ‘biti momčad’ je aspekt u sportu koji volim naglasiti zato što je usporedba društvenog života, u različitim ambijentima u kojima se s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj. Zato vam hvala što dajete primjer kako biti momčad – poručio je papa Franjo.

Predsjednik HNS-a, Marijan Kustić, darovao je Papi uokvireni dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem jedan i imenom Franjo na leđima te repliku prve lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj.

Velika nam je čast što smo imali prigodu susresti se sa Svetim Ocem i hvala mu na blagoslovu i lijepim riječima koje nam je uputio. Ponosni smo što kroz nogomet imamo privilegiju predstavljati hrvatski narod. Vjerujem da je svijet upravo kroz našu nogometnu reprezentaciju upoznao Hrvate kao talentiranu, strastvenu i hrabru naciju kojoj su vjera u Boga te ljubav prema obitelji i domovini najvažnije vrijednosti. Slike naših igrača kako slave svoju vjeru u Boga u najvećim trenutcima hrvatskog nogometa obišle su svijet i pokazale koliko je vjera važna u životima naših igrača. Zbog toga nam je svima ovaj susret bio od neprocjenjive vrijednosti – rekao je Kustić.

Izbornik hrvatske reprezentacije, Zlatko Dalić, također je izrazio zahvalnost i inspiraciju koju je donio ovaj susret.

Blagoslovljeni smo što smo imali priliku susresti se sa Svetim Ocem. Slogan naše reprezentacije je samo jedna riječ, a to je obitelj. Obiteljske vrijednosti temelj su svih naših uspjeha. Zajedništvo, jedinstvo, suradnja, poštovanje, podrška, prijateljstvo, ljubav i vjera: to je ono što ova reprezentacija predstavlja, promovira i živi iz dana u dan. Ovaj susret dodatno nas je inspirirao da nastavimo istim smjerom, dostojno predstavljati naš narod i domovinu – istaknuo je Dalić.

Na kraju audijencije, papa Franjo je u neformalnom obraćanju hrvatskoj reprezentaciji rekao: “Na posljednjem Svjetskom prvenstvu bili ste treći, ovaj put budite prvi ili drugi!”.

Poslije audijencije, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško proveo je Vatrene i delegaciju HNS-a kroz Baziliku Svetog Petra, a zajednička molitva izgovorena je kod oltara Svetom Ivanu Pavlu II, kojoj je prethodilo zajedničko fotografiranje, prenosi HNS.

POSLJEDNJE DODANO: