POVIJESNI NARATIVI

Ivica Kukavica: “Domovinski pokret će koristiti sva pravna sredstva za razotkrivanje povijesnih manipulacija oko Jasenovca”

Ivica Kukavica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, izjavio je kako će njegova stranka koristiti sva dostupna pravna i politička sredstva kako bi se razotkrile, prema njegovim riječima, manipulacije vezane za povijesne interpretacije Jasenovca. Kukavica ističe kako je jedan “potpuno bezazlen apel”, kojim se traži da se pristupi raspravi o Jasenovcu isključivo sa znanstvenih osnova.

Čini se kako je jedan potpuno bezazlen apel da se raspravi o Jasenovcu pristupa isključivo sa znanstvenih osnova uzburkao brojne duhove u državi. Domovinski pokret u ovom slučaju štiti interes Republike Hrvatske i odbacuje povijesne interpretacije vezane za Jasenovac dogovorene na stranačkim zatvorenim sastancima.

Kukavica kritizira stav resornog ministarstva i upravnog vijeća JUSP Jasenovac, tvrdeći da su njihovi stavovi zatrovani narativima koje propagiraju SDSS i neki povjesničari povezani s tom političkom strankom. Prema njegovim riječima, ti narativi nemaju temelje u povijesnim činjenicama, već se oslanjaju na medijski monopol kako bi cijelu državu držali u ideološkom zarobljeništvu.

Osobno sam mišljenja kako je i stav resornog ministarstva i upravnog vijeća JUSP Jasenovac duboko zatrovan narativima koje propagiraju SDSS te pojedini povjesničari koji koordiniraju stavove s ovom političkom strankom. Navedeni narativi nemaju uporište u povijesnim činjenicama već se oslanjaju na moć medijskog monopola te na taj način čitavu državu drže u zarobljeništvu vlastitih ideoloških stavova.

Također je najavio da ukoliko ministarstvo i Vlada zadrže trenutni pristup Jasenovcu, Domovinski pokret će zatražiti od Europskog parlamenta formiranje neovisne komisije sastavljene od znanstvenika iz različitih područja.

Ovom prilikom najavljujemo kako ćemo koristiti sva pravna i politička sredstva kako bi se razotkrile manipulacije vezane za Jasenovac. Između ostalog, tražit ćemo od Europskog parlamenta formiranje neovisne komisije sastavljene od znanstvenika iz svih područja kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za Jasenovac. Na ovaj korak biti ćemo prisiljeni ukoliko resorno ministarstvo i vlada zadrže sadašnji ideološki pristup Jasenovcu koji je lišen znanstvene metodologije – stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: