RAZRIJEŠENA ZAVRZLAMA

Pala je odluka, zamrzava se luksuzna megajahta Royal Romance usidrena u Trogiru

Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe mjera ograničavanja djelovanja kojima se ugrožava suverenitet Ukrajine donijela odluku da se zamrzne jahta vrijedna više od 180 milijuna eura. Štoviše, utvrdili su da je Royal Romance u stvarnom vlasništvu Viktora Medvedčuka, proruskog oligarha u kumskim odnosima s nikim drugim, već Vladimirom Putinom, piše 24sata.

U tijeku je pravni rat između ruskog biznismena Alekseja Inkina koji sa svojom tvrtkom Lanelia Holdings polaže pravo vlasništva na jahtu, a Ukrajinci su uvjereni da je jahta, blokirana u Trogiru još od 2022., prikriveno vlasništvo Medvedčuka.

Konačan im je cilj da se Royal Romance proda, a sav prihod trebao bi biti utrošen na pomoć ukrajinskim obrambenim snagama. Inkinovi odvjetnici podigli su tužbu od 35 milijuna eura protiv Hrvatske, a prijete i međunarodnom arbitražom ako situacija eskalira.

Zaključeno je da su Lanelia Holdings i Fregata Marine istovjetne firme u svemu osim u imenu, a obje se mogu u konačnici pratiti do Medvedčuka. Smatra se da je Medvedčuk zamijenio jednu tvrtku drugom, postavio iste dužnosnike i direktore, koristio iste agente, kako bi prikrio vezu između njih. Pri tome su i nakon prodaje jahtu koristili i Medvedčuk i njegova supruga, iako nije bila registrirana za komercijalne nego za privatne svrhe.

Uzevši u obzir sve dokaze, nedvosmisleno proizlazi da je Lanelia Holdings povezana s Medvedčukom i pod njegovom je kontrolom.

i.

POSLJEDNJE DODANO: